IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суперяхти, частни самолети и тематични футболни хотели: как Дубай печели от Световното по футбол

Всеки ден между Доха и Дубай се осъществяват множество полети, с които феновете се придвижват

19:30 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Катар не е единствената страна, която се радва на бум на туризма заради домакинството на Световното първенство по футбол тази година, пише CNBC.

Съседните Обединени арабски емирства също ще спечелят от тази вълна, а а лъскавата търговска столица Дубай очаква 1 млрд. допълнителни посетители за периода на спортното събитие, твърди Спортният съвет на Дубай.

Пол Грифитс, главен изпълнителен директор на Dubai Airports, през август нарече Дубай „главната порта“ към Световната купа и прогнозира, че ще се радва на повече туристи от самия Катар.

И градът прави всичко възможно, използвайки репутацията си на хипермодерен град, по-либерален и застроен от Катар. Освен това активно рекламира екстравагантните си туристически атракции, благодарение на които натрупа известност.

Дубай е известен с интересните и странни изживявания, които предлага, като комплекса със закрити ски писти в пустинята, най-дълбокия изкуствен басейн в света, най-високата сграда в света и най-голямото виенско колело. Сега са добавени специфични изживявания на тема Световното първенство по футбол, като същевременно страната се възползва от факта, че Катар – малка страна с 3 млн. души население – не успява да приеме всички очаквани туристи и много от тях вместо това избират да отседнат в Дубай за мачовете.

Това стана възможно благодарение на „въздушните совалки в деня на мача“ – управлявани от Qatar Airlines и базирания в Дубай нискотарифен превозвач FlyDubai, които позволяват на пътуващите да резервират двупосочни полети за същия ден от Дубай или близкия Оман, за да  присъстват на мач в Катар и да се върнат за по-малко от 24 часа.

„Само на час път от Катар със самолет, Дубай е позната дестинация за глобалните пътешественици“, коментира Тауфик Рахим, научен сътрудник в Mohammed bin Rashid School of Government. „Туристическата му инфраструктура и ясни изисквания за влизане го правят удобна база за феновете на Световната купа“.

Очаква се Катар да предостави общо 45 хил. хотелски стаи до началото на ноември според Cushman & Wakefield Qatar, като настаняването за турнира е „подсилено от круизни кораби, места за къмпинг, апартаменти и вили“. Междувременно Дубай като град има повече от 140 хил. хотелски стаи, твърди компанията за хотелски данни STR.

Около различните емирства на ОАЕ са създадени 43 зони, в които феновете могат да гледат мачове, а някои от най-големите – като официалната фен зона BudX на Budweiser в пристанището на Дубай – са достатъчно големи, за да поберат 10 хил. фенове дневно, а мачовете се предават на огромни екрани. Има дори хотел с футболна тематика на изкуствения архипелаг във формата на палма, където най-отдадените фенове могат да отседнат, докато летят до и то Доха за ежедневните мачове.

20 хил. долара на нощ за футболно изживяване

Приходите на Дубай не идват само от хотели и ресторанти. Посетителите на емирството могат да наемат суперяхти, струващи десетки хиляди долари на вечер, за да гледат мачове, докато плават през Персийския залив.

Xclusive Yachts, най-голямата частна компания за чартърни яхти в ОАЕ, предлага своето най-пищно морско изживяване на цена от 20 хил. долара на нощувка в трипалубна суперяхта, завършена с панорамна палуба, бар на борда, салон, пет каюти и готвач със звезда Мишлен, сервиращ гурме ястия.

Последна актуализация: 18:49 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още