IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Феновете са на път да похарчат рекордни суми на Световното първенство по футбол

Най-голям е делът на разходите на посетителите за мърчъндайз

09:53 | 08.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Феновете на Световното първенство по футбол в Катар са на път да похарчат рекордни суми на местата, на които се провежда турнирът, сочат данни на Visa, официалния партньор в разплащанията на събитието, пише Bloomberg.

Остават 10 дни до края на Световното първенство, а феновете вече са похарчили повече пари, отколкото при домакинството на Бразилия през 2014 г., и 89% от средствата, които похарчиха в Русия през 2018 г.

Данните на Visa включват всякакви разходи по нейните карти на официални места, свързани със Световната купа, от началото на турнира до 2 декември.

Сумата е висока въпреки наложената в последния момент забрана за продажба на алкохолна бира на стадионите и на фона на нарастващия натиск върху портфейлите на потребителите по света. Близо половината от разходите дотук са били за мърчъндайз, докато плащанията за храни и напитки съставляват 36% от общата сума.

Феновете, които са ходили да гледат мача между Саудитска Арабия и Мексико на 30 ноември, са похарчили най-голяма обща сума.

Както футболната асоциация FIFA, така и Катар бяха оптимисти за потенциала за печалба от събитието.

FIFA очаква приходите от четиригодишния цикъл, кулминиращ със Световното първенство по футбол, да надхвърлят 5,4 млрд. долара, колкото беше сумата, генерирана в Русия през 2018 г. Катарските организатори твърдят, че се надяват събитието да донесе 17 млрд. долара в подкрепа на местната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още

Коментари

Финанси виж още