IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещините в Европа могат да изпратят туристите към по-прохладни места

Дестинации като България, Чехия и Дания наблюдават скок в интереса от страна на туристите

11:00 | 19.07.23 г. 3
Снимка: Gaia Squarci/Bloomberg
Снимка: Gaia Squarci/Bloomberg

Покачващите се летни температури в Южна Европа могат да доведат до трайна промяна в туристическите навици, като повечето туристи избират по-хладни дестинации или отиват на почивка през пролетта или есента, за да избегнат екстремните горещини, прогнозират туристически огранизации и експерти, цитирани от Ройтерс.

Данни на Европейската туристическа комисия (ETC) показват, че броят на хората, които се надяват да пътуват до Средиземноморието през периода юни-ноември, вече е намалял с 10% спрямо миналата година, когато горещините доведоха до суша и горски пожари.

Междувременно се наблюдава скок в интереса към дестинации като Чехия, Дания, Ирландия и България.

„Очакваме, че непредсказуемите метеорологични условия в бъдеще ще окажат по-голямо влияние върху избора на туристите в Европа“, коментира Мигел Санс, ръководител на ETC.

Доклад на организацията също така показва, че 7,6% от пътуващите в момента смятат екстремните метеорологични условия са основен проблем за ваканциите между юни и ноември.

Сред тях са Анита Елшой и съпругът ѝ, които този месец се завръщат у дома в Норвегия след ваканция на любимото си място във Васанело, село на север от Рим, седмица по-рано от планираното, тъй като температурите са достигнали около 35 градуса по Целзий.

„Получих силна болка в главата, крака, а пръстите ми се подуха и ставах все по-замаяна“, споделя Елшой за симптомите си, свързани с топлината. „Трябваше да останем там две седмици, но не можахме заради жегата“.

Без отменени резервации все още

Търсенето на пътувания скочи отново това лято, след като туристите бяха ограничени в продължение на години от рестрикциите, наложени заради пандемията. По думите на компании от туристическия сектор жегите все още не са довели до много отменени резервации.

Британците в частност са планирали по-малко ваканции у дома и повече по Средиземноморието, често правейки това много месеци по-рано, защото продължават да мечтаят да избягат по плажовете след блокадите, коментира Шон Типтън от бритаската туристическа група ABTA.

Но балансът може да бъде нарушен, тъй като горещите вълни стават все по-изтощителни. Учени отдавна предупреждават, че климатичните промени, предизвикани от емисиите CO2 от изгарянето на изкопаеми горива, ще стават все по-чести, тежки и смъртоносни.

Метеоролози прогнозират, че в следващата седмица температурите могат да надминат сегашния рекорд в Европа от 48,8 градуса по Целзий, поставен в Сицилия през август 2021 г. Това поражда опасения от повторение на миналогодишния сценарий със смъртните случаи, причинени от жегата.

Истории за туристи, извозвани с хеликоптери от италианските плажове или откарани с линейки от атинския Акропол, заляха европейските медии през последните седмици.

„Нашето скорошно проучване показва спад в броя на хората, които се интересуват от пътуване през август, пиковия месец, докато повече европейци обмислят есенни пътувания“, споделя Санс.

Последна актуализация: 11:05 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
БОООЖЖЖЕЕЕЕЕЙЙЙ "температурите са достигнали около 35 градуса по Целзий"??? След като се убедиха на практика че могат да накарат биомасата да повярва как лека настинка е смъртоносна пандемия, сега ще я програмират със същата лекота да вярва как нормална, типична, ежегодна лятна температура е "АДСКА ЖЕГА". "Метеоролози прогнозират, че в следващата седмица температурите могат да надминат сегашния рекорд в Европа от 48,8 градуса" а може и да не надминат, ама нали вече остана в гладките мозъчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Minka
преди 9 месеца
Пълни глупости, Рим си е пълен, Италия си е страхотна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Ever
преди 9 месеца
Сега в крайна сметка в България има невиждани горещини или е прохладно място?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още