IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещините в Европа могат да изпратят туристите към по-прохладни места

Дестинации като България, Чехия и Дания наблюдават скок в интереса от страна на туристите

11:00 | 19.07.23 г. 3
Снимка: Gaia Squarci/Bloomberg
Снимка: Gaia Squarci/Bloomberg

Промени в Южна Европа

Туристи в Рим разказват пред Ройтерс, че биха помислили добре преди да резервират пътуване до там отново през юли, тъй като в момента се опитват да се охлаждат и да намерят климатизирани места за почивка.

„Бих дошла, когато е по-хладно. Само юни, април“, коментира Далфна Нибур, американска туристка, която е на почивка в Рим заедно със съпруга си. По думите ѝ жегата прави посещението ѝ неприятно.

Това са лоши новини за икономиката на Италия, която разчита значително на големия летен трафик от посетители.

Италианското министерство на околната среда тази година предупреди в доклад, че чуждестранните туристи в бъдеще ще пътуват повече през пролетта и есента и ще избират по-хладни дестинации.

„Балансът ще е отрицателен и защото част от италианските туристи ще допринесат за потока от международен туризъм към по-малко горещи страни“, гласи докладът.

Някои се надяват, че промяната ще бъде просто разлика в трафика, а не намаляването му.

В Гърция, където пристигащите от чужбина посетители са се увеличили с 87,5% на годишна база между януари и март, пренаселеността през лятото измъчва горещите туристически точки като остров Миконос.

Засиленият туризъм през зимата, пролетта и есенните месеци може да облекчи този проблем и да компенсира потенциалното лятно забавяне, твърди гръцкото министерство на околната среда.

Властите в Гърция затвориха Акропола в Атина през най-горещата част от деня в петък, за да опазят туристите.

В Испания голямото търсене на почивки се очаква в крайбрежните дестинации в северната част на страната и по туристическите острови, където летните температури обикновено са по-ниски, гласи доклад на националната туристическа асоциация Exceltur.

Испанците Даниел Отеро и Ребека Васкес, които са на посещение в Билбао, посочват, че може да преместят ваканцията си за юни следващата година, когато ще бъде по-хладно и по-удобно.

За Елшой летата в Южна Европа може да са минало. Тя твърди, че вместо това ще обмисли почивка в родната си Норвегия, допълвайки: „Не искам да имам ваканция, на която отново ще съм с главоболие и замаяна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 19.07.23 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 10 месеца
БОООЖЖЖЕЕЕЕЕЙЙЙ "температурите са достигнали около 35 градуса по Целзий"??? След като се убедиха на практика че могат да накарат биомасата да повярва как лека настинка е смъртоносна пандемия, сега ще я програмират със същата лекота да вярва как нормална, типична, ежегодна лятна температура е "АДСКА ЖЕГА". "Метеоролози прогнозират, че в следващата седмица температурите могат да надминат сегашния рекорд в Европа от 48,8 градуса" а може и да не надминат, ама нали вече остана в гладките мозъчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Minka
преди 10 месеца
Пълни глупости, Рим си е пълен, Италия си е страхотна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Ever
преди 10 месеца
Сега в крайна сметка в България има невиждани горещини или е прохладно място?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още