IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-горещите градове в Европа прибягва до 1000-годишна технология за борба с жегата

Проект в Севиля има за цел да понижи средните температури около една улица с 10°C

15:44 | 19.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Спомените от детството на много испански деца от лятото са изпълнени с пот, дълги сиести и улични игри около бабите, които изнасяха сгъваемите си столове навън веднага щом слънцето залезе и прекарваха най-приятните часове от деня в разговори със съседи и приятели, пише Bloomberg. Традицията е известна на испански като charla al fresco (нещо като „седянка на хладно“ - бел. прев.), а миналата година село в южната област Андалусия поиска тя да получи статут на световно наследство от ЮНЕСКО. Кметът на селото твърди, че старата традиция е в опасност поради масовото навлизане на социалните медии, които насърчават хората да се взират в телефоните или компютрите си, вместо да водят истински разговори.

Рекордно високите температури това лято обаче показват, че не само социалните медии заплашват старите европейски традиции. Жегата – дори през нощта – задържа испанските баби на закрито в много села. Заради най-тежката гореща вълна в историята в западната част на континента това лято много села във Франция и Великобритания отмениха публичните събирания, уличните пазари и фестивали, за да предпазят хората от опасно високите температури. 

Това не е нещо нова за Севиля, където хората не напускат домовете си преди 20 часа през лятото и където местните фестивали обикновено започват в 22 часа. Построен до река Гуадалкивир през Средновековието, испанският град редовно регистрира температури над 40°C през юли и август. Това ще се влоши със затоплянето на планетата, като учените очакват няколко последователни дни с температури над 50°C там през следващите пет до десет години.

„Наша отговорност е да предприемем мерки, за да избегнем сценарий, при който този град става негоден за живот“, казва кметът на Севиля Антонио Муньос. „Трябва да разработим мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата“, посочи той. 

Борбата с жегата в Севиля не е нещо ново – снимки от далечната 1940 г. показват улици, покрити с големи сенници, които предпазват хората от пряка слънчева светлина и спомагат за поддържането на прохлада в някои от най-популярните части на града. През последните няколко години тези мерки бяха разширени до пиаци на таксита, обществени детски площадки, училища и входове на болници. 

„Ние го наричаме политика на сенките“, каза Муньос. „Това е само едно от многото неща, които трябва да направим, ако искаме да можем да използваме улиците – от играещи деца до хора, които искат да пазаруват или просто да седят навън и да си говорят“, допълва той.

Градът използва и всяка друга стратегия за адаптиране към жегите — инсталиране на обществени фонтани, засаждане на 5000 дървета годишно и преминаване към строителни материали, които отразяват топлината. И тъй като екстремните горещини изискват екстремни мерки, по-рано това лято Севиля стана първият град в света, който назова и категоризира горещите вълни по същия начин, по който САЩ или азиатските нации наричат ураганите и тайфуните.

Горещата вълна Зоуи беше определена като топлинно събитие от категория 3 - най-сериозното от трите нива, предвидени в системата за категоризиране. Тя удари Севиля в края на юли и донесе минимални температури от около 30°C и максимални над 43°C. 

Пилотната инициатива, подкрепена от Центъра за устойчивост на фондация Adrienne Arsht-Rockefeller, означава, че всяка гореща вълна ще задейства мерки като отваряне на градски басейни и водни паркове или разполагане на здравни работници, които да проверяват уязвимите групи от населението. 

„Жегата убива повече хора, отколкото всяка друга опасност, предизвикана от климата, а не е нужно да е така“, казва директорът на Arsht-Rock Кати Баугман Маклауд. „Нейният тих, невидим характер прави изключително трудно предизвикателството да се обясни колко сериозно е това“, допълва тя.

Но адаптирането към горещините днес не е достатъчно. При сегашното ниво на емисии и с най-новите политики за борба с изменението на климата глобалните температури все още се очаква да се повишат с между 2,4°C и 2,7°C до края на века спрямо средните стойности от прединдустриалните времена, изчисляват от организацията с нестопанска цел Climate Action Tracker. Това ниво на затопляне би направило живота в някои части на света невъзможен. 

Отговорът на Севиля на тази прогноза е CartujaQanat - пилотен проект на стойност 5 млн. евро, който има за цел да понижи средните температури около една улица с 10°C. Проектът, 80% от който се финансира със средства на Европейския съюз и трябва да бъде завършен през октомври, се ръководи от кметството на Севиля и се подкрепя от различни институции, включително Университета в Севиля.

За да намалят средните температури, инженерите са измислили начин да повторят древна персийска технология. Ганатите са системи, разработени преди повече от 1000 години, и се състоят от подземни канали, които пренасят вода през голяма площ, която трябва да бъде охладена. Вертикални шахти, пробити по дължината на канала, извеждат подземен въздух на повърхността, понижавайки температурите над земята.

Новата система ще замени стар ганат, който беше използван за първи път в съвременна Севиля през 1992 г. като експериментален проект, докато градът беше домакин на Универсалното изложение. Това помогна за понижаване на температурата на улицата с 3°C, но двигателите, които поддържаха движението на водата в канала, се захранваха с изкопаеми горива. Сега технологията, разработена от инженери от Университета в Севиля, позволява на тази система да работи с възобновяема енергия.

Друг експеримент предвижда хладната подпочвена вода да бъде изпомпвана над земята и насочвана към върха на сграда. Оттам ще се стича по порестите стени, помагайки за по-ниски температури вътре и отвън. Специални пейки, свързани с тази система, ще дават възможност на хората да седнат и да се възстановят от екстремни горещини, казва Лукас Переа, служител в обществената водоснабдителна компания на Севиля EMASESA. „Това звучи като научна фантастика, но е приложимо за куп пространства из града“, каза той и допълни: „Трябва ви само малко въображение и участието на местните заинтересовани страни“.

И докато EMASESA помага за разработването на проекта CartujaQanat, тя ще използва същата технология и в редица така наречени „стаи за комфорт“ по протежение на една от главните алеи на Севиля, където хората ще могат да потърсят убежище от знойната жега. Водят се разговори с общинските метро и автобусни компании за създаване на подобна система в основните комуникационни възли на града. 

„Старите традиции като charlas al fresco не трябва да изчезват“, каза Переа. „Но ще бъде все по-трудно да ги опазим, ако не измислим как да управляваме обществените пространства, докато светът се нагрява“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още