IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крият ли рискове онлайн трансакциите?

Ето кои са някои от най-често срещаните видове виртуални плащания и как можем да се защитим

10:47 | 05.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: cdn.pixabay.com
Снимка: cdn.pixabay.com

В днешно време почти всеки бизнес има своето място в интернет пространството и дава възможност на потребителите да заплащат за стоки и услуги директно онлайн. Тези онлайн трансакции обаче могат да крият известни рискове, затова е важно да знаем как можем да ги минимизираме и предотвратим. Ето кои са някои от най-често срещаните видове виртуални плащания и как можем да се защитим при извършване на трансакции онлайн.

Онлайн шопинг

Купуването на стоки от интернет магазини и платформи за пазаруване заема най-голям дял от интернет трансакциите. Процесът включва целия потребителски път на купувача - от търсенето и намирането на стоката, до поръчката, заплащането и получаването на продукта. Пазаруването онлайн несъмнено може да бъде значително по-лесно и удобно от традиционните начини за шопинг, но потребителите трябва да се уверят в достоверността на платформата и да вземат необходимите мерки за защита на личната си и финансова информация. Специалистите съветват да се придържаме към добре познати и разпознаваеми сайтове с криптирана връзка, да използваме сигурни пароли със случайни букви, цифри и символи и да плащаме поръчките си със сигурни разплащателни методи.

Онлайн гейминг

В ерата на интернет забавленията, един от най-популярните и достъпни начини за игра е в онлайн казино, където посетителите могат да намерят стотици разнообразни игри, които са на разположение постоянно. Казината с истински пари работят с огромно количество ежедневни входящи и изходящи трансакции, така че безопасността на плащанията е техен основен приоритет. Потребителите могат да избират измежду разнообразни методи за плащане и теглене на печалби, а лицензираните оператори се грижат за това трансакциите да се извършват през сигурни доставчици на плащания.

Потребителите могат да избират измежду разнообразни методи за плащане и теглене на печалби. Снимка: Unsplash.com Потребителите могат да избират измежду разнообразни методи за плащане и теглене на печалби. Снимка: Unsplash.com

Онлайн банкиране

Интернет или електронно банкиране е услуга, която повечето банки предоставят на клиентите си, за да оперират със средствата си по електронен път чрез компютър или мобилно устройство. Въпреки удобството, някои потребители все още предпочитат традиционния начин за превод на средства, тъй като не се доверяват на новите технологии. Истината обаче е, че платформите за онлайн банкиране използват високо ниво на защита относно информацията и трансакциите на клиентите, за да осигурят сигурността на техните средства. Често те включват и двуфакторно удостоверяване чрез еднократни пароли или биометрични данни, верифициране на нови устройства, както и двойно потвърждение на трансакциите чрез SMS код.  

Дигиталните портфейли изпълняват подобни функции, като дават възможност на потребителите да добавят допълнително ниво на сигурност при своите плащания. Например, ако не искате да пазарувате онлайн с основната си банкова карта, тъй като се притеснявате за сигурността на данните си, можете да прехвърлите желаната сума в дигиталния си портфейл чрез приложения като PayPal, Google Pay и други, и да ги използвате за разплащане при интернет търговци.

Как да опазим данните си онлайн?

Когато боравим с онлайн трансакции е от основно значение да се погрижим за сигурността и защитата на личните си данни. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да правите по-сигурни онлайн плащания:

1.     Погрижете се устройството ви и приложението, което използвате за разплащане или пазаруване, да е с обновен софтуер. Всяка нова версия се грижи за потенциални проблеми и бъгове, така че колкото по-обновена е, толкова по-добре. Също така, не се включвайте в отключени обществени мрежи, тъй като те могат да бъдат уязвими към хакерски атаки.  

2.     Доверявайте се само на надеждни и реномирани уебсайтове. Следете за сигурни връзки, които започват с „https://“ и имат символ с катинарче. Те показват, че уебсайтът има необходимите защити, за да не могат личните ви данни да достигнат до трети лица.

3.     Използвайте достоверни и изпитани методи, за да се разплащате в интернет пространството, като кредитни карти или електронни портфейли. Кредитните карти често предлагат допълнителна защита срещу измами, а както вече споменахме, добрите дигитални портфейли предоставят допълнителен слой на сигурност, като действат като посредници между вашите данни и търговеца.

4.     Активирайте двуфакторно (2FA) удостоверяване, когато това е възможно. То добавя допълнителен слой на сигурност, като изисква вторична стъпка за потвърждение, като например уникален код, изпратен на вашето мобилно устройство, за достъп до акаунт или оторизиране на плащане.

Последна актуализация: 10:53 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Спорт виж още
Финанси виж още