IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чанта Kelly на Hermes се сдоби с нов собственик за рекордна за Sotheby’s сума

Himalaya Retourne Kelly 25 бе продадена за 352 800 евро на аукцион в Париж

17:00 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Чанта Kelly на Hermes се сдоби с нов собственик за рекордна за Sotheby’s сума

Чанта на Hermes събра рекордна сума за аукцион на Sotheby’s – поредно доказателство, че на редките луксозни стоки все повече се гледа като на средство за съхранение на стойност от инвеститори и заможни купувачи.

Himalaya Retourne Kelly 25 бе продадена за 352 800 евро на аукцион в Париж, приключил в четвъртък, съобщиха от Sotheby’s, цитирани от Bloomberg. Чантата от крокодилска кожа в седефено бяло, напомняща заснежен планински пейзаж, се продаде за почти три пъти спрямо първоначалната оценка на аукционната къща.

На този модел се гледа като на „истинска инвестиция в дългосрочен план“, каза Морган Халими, ръководител на подразделението за чанти и аксесоари на Sotheby’s. Също така това е и „една от най-трудните чанти за сдобиване“ в каталога на Hermes, което обяснява високата цена, допълни тя.

Чантата, която е произведена тази година, струва „няколко десетки хиляди“ евро, продадена на дребно, каза тя.

Моделът Kelly се появява през 30-те години на миналия век като чанта тип „пощенска“, но впоследствие получава прякора си (а по-късно и официално название) по името на принцеса Грейс Кели, която е била снимана с такава чанта през 1956 г.

Най-високата цена за луксозна чанта, продавана на аукцион, засега принадлежи на Christie’s – аукционната къща собственост на Франсоа Пино, която продаде чанта също от модела Himalaya Retourne Kelly за 4 млн. хонконгски долара (510 хил. щатски долара) миналия ноември. Тя има диамантени орнаменти и е малко по-голяма.

Christie’s ще проведе нови аукциони, започващи на 3 ноември, които ще включват чанта Himalaya Sellier Kelly 25, която също е произведена тази година.

По-малките чанти са предпочитани от купувачите, най-често дами – рядкост за аукциони – често в 30-те и 40-те си години, каза Халими.

От Hermes International се опитват да увеличат капацитета си на производство, тъй като търсенето за момента надвишава предлагането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още