IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Superdry очаква по-слабо потребителско търсене тази година

Предупреждението на компанията доведе до спад на цената на акциите ѝ

18:11 | 27.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Superdry се понижи, след като модният търговец сви прогнозата за печалбата си за годината, обвинявайки своя зле представящ се бизнес с продажби на едро, и предупреди за потенциално отслабване на потребителското търсене в следващите месеци, пише Bloomberg.

Британската компания, известна с ярките си цветове и тениските с логото си, сега очаква коригираната ѝ печалба преди данъци да остане без промяна за фискалната година, завършваща през април. За сравнение, предходната прогноза беше за между 10 млн. паунда (12 млн. долара) и 20 млн. паунда печалба.

„Ние имаме предвид предизвикателствата, пред които са изправени потребителите, докато се насочваме към 2023 г., и оставаме много предпазливи относно потенциала за мека пролет“, гласи изявление на компанията от днес.

Цената на акциите на Superdry спадна с 19% преди началото на борсовия ден, а от началото на годината се е свила с повече от 40 процента.

Бавното възстановяване след пандемията на Covid-19, заедно с графика на доставките, са повлияли негативно на продажбите на дребно, обяви фирмата. Междувременно приходите на магазините бяха подкрепени от клиентите, които се завърнаха търговските обекти по време на предпразничния период.

Superdry се опитва да преобърне бизнеса си, а през декември си осигури заем от специализиран кредитор, подкрепен от американския активист Elliott Investment Management.

Стойността на книжата на компанията се понижи с повече от 30% през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още