IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gap отчете голяма загуба и спад на приходите

Компанията прави големи промени в ръководството си, докато продължава да търси постоянен главен изпълнителен директор

10:13 | 10.03.23 г.
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Gap отчете разочароващи резултати за празничното тримесечие и обяви серия от промени в ръководството, докато страдащият от проблеми търговец на дребно продължава да си търси постоянен главен изпълнителен директор, пише CNBC.

Компанията отчете 273 млн. долара нетна загуба, или 75 цента на акция, за трите месеца до 28 януари в сравнение със загуба от 16 млн. долара, или 4 цента на акция, година по-рано.

Gap обяви, че приходите ѝ от продажби са достигнали 4,24 млрд. долара, което е с 6% по-малко спрямо сумата от 4,53 млрд. долара година по-рано. Сравнимите приходи от продажби са се понижили с 5% на годишна база, а приходите от продажби от магазини, отворени от поне година, са се свили с 3 на сто. Онлайн продажбите, които отговарят за 41% от общите нетни приходи, са спаднали с 10% в сравнение с миналата година, обяви компанията.

Търговецът на модни стоки, който включва едноименната марка, както и брандовете Old Navy, Banana Republic и Athleta, имаше тежка година, борейки се с нетна загуба, натрупан инвентар и търсене на постоянен главен изпълнителен директор. По време на разговора с инвеститорите след обявяването на отчета временният изпълнителен директор на Gap Боб Мартин заяви, че бордът е ограничил търсенето и следващият лидер на компанията ще бъде вътрешен кандидат.

Макар че гигантът не успява да се върне към рентабилността, той обяви, че премахва позицията си главен директор по растежа, която се държеше от Ашкеш Саксена. Решението влиза в сила веднага. Главният изпълнителен директор на Athleta Мери Бет Лоутън също напусна компанията.

„Вярваме, че Athleta има изключителен потенциал, но страда от предизвикателства с приемането на продуктите през последните няколко тримесечия“, посочва Мартин. „Докато се стараем да капитализираме този потенциал и да останем конкурентни на динамичния пазар, вярваме, че сега е правилното време да издигнем нов лидер, който може да позиционира Athleta към дългосрочен растеж“.

Главният директор по човешките ресурси Шийла Питърс също напуска организацията, като решението влиза в сила в края на годината.

Gap даде по-слаба прогноза за фискалната 2023 г. Тя планира да затвори между 50 и 55 магазина на Gap и Banana Republic и да отвори 30-35 обекта на Athleta и Old Navy. Освен това очаква нетните ѝ приходи от продажби да се свият със среден едноцифрен процент през първото тримесечие в сравнение с година по-рано. Компанията прогнозира, че през фискалната 2023 г. нетните ѝ приходи от продажби ще намалеят с нисък до среден едноцифрен процент. Въпреки това Gap очаква брутният ѝ марж да се увеличи през първото тримесечие и през цялата година.

Прогнозата е базираната на „продължаващата несигурна потребителска и макросреда“, обяви компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Мода виж още

Коментари

Финанси виж още