IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уикенд на заплахите: Новите геополитически словесни битки

Ако във времена на ускорено формиране на блокове Тръмп се върне в Белия дом, за европейците ще настъпи геополитически мрачен период

10:46 | 06.03.23 г.
Конгресът в Пекин. Снимка:  EPA/XINHUA / Zhai Jianlan
Конгресът в Пекин. Снимка: EPA/XINHUA / Zhai Jianlan

Изпратихме един уикенд на заплахи, който за пореден път демонстрира напрегнатата ситуация в световната общност. В крайна сметка, както винаги, всичко е навързано едно с друго. Но първо си струва да разгледаме отделните словесни атаки.

В момента в Китай се провежда Националният конгрес на Китайската комунистическа партия - заседанието на вероятно най-големия псевдопарламент в света. Веднъж годишно гигантската асамблея се събира и няма почти никакво политическо значение. И все пак си заслужава да разгледаме спектакъла в Пекин, защото там се определят най-важните цели на Китай за следващата година. Така например китайското ръководство обяви, че ще увеличи разходите си за отбрана с внушителните 7,2%, за да засили „бойната си готовност". Думи, които могат да звучат като недвусмислена заплаха за западните уши. Особено на фона на тлеещия конфликт в Тайван и нарастващото напрежение със САЩ.  

В самите САЩ друг човек отправи заплаха, която вероятно ще има далечни последици, ако бъде изпълнена. Бившият президент Доналд Тръмп би искал да си върне президентството и вече очерта на Конференцията за политически действия на консерваторите (годишната политическа конференция на консерватори активисти и избрани официални представители от САЩ и извън страната - бел. ред.) какви са плановете му в тази насока. Тръмп заплаши с „незабавно прекратяване" на американската помощ за Украйна и вместо това обяви, че ще използва парите за довършване на политическия си евъргрийн - граничната стена към Мексико.

И още един бивш президент също се изказа. Бившият руски президент Дмитрий Медведев даде да се разбере, че ако оръжейната компания Rheinmetall наистина иска да построи завод за танкове в Украйна, както беше обявено, Русия няма да се поколебае да атакува завода. „Ако фрицовете решат наистина да строят там (...), тогава чакаме с нетърпение", написа Медведев в Telegram. Фактът, че той изпада в жаргон от времето на Втората световна война и нарича германците „фрицове", не предвещава нищо добро.  

В заключение може да се отбележи, че реторичното въоръжаване по света не е добър знак за Европа. Ако във времена на ускорено формиране на блокове заради преизбирането на Доналд Тръмп бъде загубен и стратегически най-важният партньор - САЩ, за европейците ще настъпи геополитически мрачен период. Но и други държави плащат висока цена за сегашното развитие - както Русия, така и Китай, както анализира например ръководителят на отдела за външни отношения на Handelsblatt Никол Бастиан. 

Текстът не отразява непременно мнението на редакционната колегия или на Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

Финанси виж още