IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасната игра на американските политици 

Ако САЩ изпаднат в дефолт, сме заплашени от срив на световните фондови борси с до 45%

08:00 | 16.05.23 г. 4
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

В игралния филм от 1955 г. „...Защото не знаят какво правят" има сцена, която впечатляващо добреилюстрира настоящия спор в САЩ за нов таван на дълга. Двама млади мъже, единият от които е изигран от Джеймс Дийн, се втурват с пълна скорост към скала в две крадени коли. Който пръв скочи от колата, за да се спаси, губи.  

В момента републиканците и демократите играят подобна рискована игра - те също се състезават с пълна скорост към пропастта. Ако двете партии не се споразумеят за повишаване на тавана на дълга, за да се вземат нови заеми, страната е заплашена от фалит. Последствията биха били срив на световните фондови борси с до 45%, както е изчислено от икономическия консултативен орган на президента на САЩ.  

Цифрите показват колко бързо САЩ се насочват към тази пропаст: На 10 май все още бяха налични само 88 млрд. долара от специалните фондове, докато предишната седмица те бяха 110 млрд. долара. Ако нещата продължат с това темпо, от 7 юни правителството няма да може да плаща сметките си, без да се повиши таванът на дълга. Засега този сценарий все още се смята за доста малко вероятен - но нервността на пазарите се повишава.  

Във филма, между другото, смелостта, наречена „Надбягване със заешки крачета", завършва трагично. Героят на Джеймс Дийн закача ръкава си за вътрешната дръжка на вратата и заплаща за това със смъртта си. Да се надяваме, че демократите и републиканците ще изиграят по-добре собственото си надцакване и ще знаят какво правят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 0
0pk
преди 11 месеца
До: todortk, е за толкова години не го ли разбра - защото има кой да им дава "назаем" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
todortk
преди 11 месеца
Това с тавана на дълговете се играе почти всяка година. Първия път и аз се стреснах. Вече дори не е интересно. Едно нещо само ме интересува. САЩ са "най-голямата икономика" (каквото и да значи това), имат доста високи данъци, огромно население от което да изтисткват данъци и т.н. Та въпросът ми е защо тази богата държава живее от дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 11 месеца
До: evlogi, нали, надуват се като пуяци и си придават излишна важност, видите ли как всички са притеснени за възможния ни фалит. А на практика на никой не му дреме, е зелков ще потвърди. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
evlogi
преди 11 месеца
Академични глупости на търкалета.През 2012 или 2011 беше не помня точно, се случи същото, и абсолютно нищо не стана.И сега ,като гледаме поведението на пазарите, е същото-не се забелязва ни най-малко притеснение..Просто всички знаят,че дори и да се случи , ще е за кратко и в края на краищата няма къде да отидат, освен да се споразумеят..Благодатна дъвка за драскачи и набедени анализатори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още