IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сегашното спокойствие на фондовия пазар е измамно

От пет седмици насам германският водещ индекс Dax не се е покачвал или понижавал. Това звучи като стабилност - но всъщност е предупредителен сигнал

08:11 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

За германския фондов пазар настъпи краят на една серия. След четири поредни седмични ръста на водещия индекс Dax през миналата седмица бе отчетена първата загуба от началото на април.

Това звучи като край на едно спиращо дъха възходящо движение, но всъщност е продължение на едно странично движение, което продължава вече пет седмици. От началото на април Dax се движи в търговски диапазон от едва 400 пункта. 

В посока нагоре въздухът винаги е разреден, тъй като се движи към 16 000 пункта. През тази година Dax само веднъж е прескачал тази граница. Ако обаче индексът спадне, най-късно на нивото от около 15 650 пункта ще се намерят достатъчно купувачи, които да стабилизират курса. За последно Dax се понижи на 11 април. Това може да изглежда стабилно движение, но е проблем за професионалните инвеститори и предупредителен сигнал за всички останали.

Защото страничната фаза е съпроводена с незначителни колебания на цените. През първите три месеца на тази борсова година между дневния връх и дъното имаше до 550 пункта. Оттогава насам търговският диапазон се стеснява все повече и повече, до по-малко от 100 пункта на всеки трети ден.

За да могат институционалните инвеститори и краткосрочните търговци все пак да постигнат достатъчно високи печалби, те трябва да увеличат експозициите си, обяснява пред Handelsblatt поведенческият икономист Йоахим Голдберг.

Професионалистите трябва да поемат по-големи рискове
Едно изчисление го показва ясно: за да се спечелят 1000 евро, трябва да се инвестират 10 000 евро при движение на курсовете от десет процента. При движение на курса от един процент обаче трябва да се инвестират 100 000 евро. При ниски ценови колебания доходоносни печалби могат да бъдат постигнати само с по-висок риск, пише Голдберг в актуалния си пазарен анализ.

Съществува обаче риск от неправилно позициониране при следващия импулс на движението. „С всяка спокойна седмица, която може да настъпи, се увеличава страхът от внезапна експлозия на волатилността", обяснява Голдбърг. Затова той говори за „измамно спокойствие" на фондовия пазар.

Това е така, защото все по-тесният диапазон на търговия се възприема като предзнаменование за предстоящо движение на цените, обяснява техническият анализатор Йорг Шерер от HSBC Германия: „Ако използвам една метафора: пружината е изключително напрегната, в един момент пружината отново ще се разтвори!“. 

В очакване на решаващия импулс

Това води до нервност: всички очакват следващия импулс. Но никой не знае какво ще го предизвика и в каква посока ще тръгне. Движението вероятно ще бъде още по-силно, когато дойде този импулс, който всички очакват.

Засега този импулс липсва. Нито срещите на централните банки в САЩ и еврозоната, нито настоящият сезон на отчетите не успяха да създадат импулс на европейските фондови пазари. 

Ето защо през новата седмица погледите на инвеститорите ще бъдат насочени към САЩ, където демократите и републиканците засега не успяват да се споразумеят за повишаване на тавана на дълга. Това ни приближава към евентуален фалит на правителството на САЩ със сериозни последици за финансовите пазари.

Инвеститорите трябва да следят и петъка: Наближава денят на изтичане на срока на валидност на малките опции. Най-късно на този ден инвеститорите трябва да решат какво да правят с изтичащите си опции.

За разлика от големия ден на изтичане на срока на валидност, този се отнася само за опции върху отделни акции и цели индекси - фючърсите (форуърдните договори) не са засегнати. В миналото денят на изтичане на срока на валидност често е предизвиквал обръщане на тренда, тъй като големите инвеститори са се преориентирали след това.

Най-важните данни през новата седмица

Тази седмица инвеститорите ще очакват актуална информация за плановете за повишаване на тавана на дълга на САЩ, а изказванията на ръководителите на Федералния резерв ще бъдат анализирани с оглед на бъдещото развитие на лихвените проценти. Пазарите на акции вероятно ще останат в застой, докато данните от еврозоната, Обединеното кралство и Китай ще дадат повече информация за силата на глобалните икономически перспективи.

Тъй като инвеститорите се опасяват, че агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед може да доведе до рецесия, изявите на няколко служители на централната банка през следващите дни ще бъдат внимателно следени. Заместник-председателят на Фед по надзора Майкъл Бар ще даде показания пред Конгреса за неотдавнашните напрежения в банковия сектор и реакцията на централната банка. В петък председателят на Фед Джером Пауъл и бившият ръководител на Фед Бен Бернанке ще участват в дискусионен панел за паричната политика във Вашингтон. Другите служители на Фед, които ще имат изяви през седмицата, са президентът на Фед на Ню Йорк Джон Уилямс, управителят на Фед на Кливланд Лорета Местер, президентът на Фед на Минеаполис Нийл Кашкари и гуверньорите Филип Джеферсън и Мишел Боуман.

На фона на патовата ситуация в Конгреса по отношение на повишаването на лимита на заемите опасенията за потенциален фалит на САЩ още на 1 юни ще натежат над инвеститорите.

Бюджетната служба на Конгреса предупреди в петък, че САЩ са изправени пред "значителен риск" от дефолт през първите две седмици на юни, ако законодателите не успеят да увеличат размера на дълга, който страната може да поеме по закон.

Разговорите между президента на САЩ Джо Байдън и високопоставени законодатели за повишаване на тавана на дълга в размер на 31,4 трилиона долара трябва да бъдат възобновени в началото на тази седмица, след като планираната за петък среща беше отложена, за да се даде възможност на служителите да продължат преговорите.

Републиканците настояват за драстични съкращения на разходите в замяна на повишаване на тавана на дълга, докато демократите настояват, че таванът на дълга не е подходящо средство за извършване на бюджетни промени. А Международният валутен фонд предупреди, че неплатежоспособността на САЩ би имала „много сериозни последици" за икономиката на САЩ, както и за световната икономика, включително вероятно по-високи лихвени проценти.

Понеделник: Европейската статистическа служба Евростат ще публикува данните за промишленото производство в еврозоната през март. Очаква се производството да е спаднало леко. Експертите очакват подобно развитие и на Empire State Index на Федералния резерв на САЩ, който е един от важните водещи икономически показатели за развитието на икономиката в САЩ. Porsche SE и Siemens Energy ще представят тримесечни данни.

Вторник: Данните за промишленото производство ще са последвани от развитието на брутния вътрешен продукт в еврозоната за първото тримесечие. В Германия институтът ZEW ще докладва за икономическите очаквания по анкета сред финансовите експерти. В САЩ се очакват данните за продажбите на дребно и промишленото производство за април.

Сряда: Публикуват се окончателните данни за инфлацията в еврозоната през април, като експресната оценка в началото на май даваше стойност от 7,0% за годишния темп на инфлация. В САЩ развитието на разрешителните за строеж и началното жилищно строителство ще ни дадатпредстава за състоянието на пазара на недвижими имоти. В Dax Siemens, Commerzbank и Munich Re ще представят отчети за изминалото тримесечие.

Четвъртък: Въпреки че в Германия е почивен ден (Възнесение Господне), ще има търговия на фондовите борси. В САЩ регионалната банка на Федералния резерв във Филаделфия ще публикува „Philly Fed Index", който се основава на проучване на компаниите за текущата икономическа ситуация.

Петък: Федералната статистическа служба ще докладва за развитието на цените на производител в Германия през април. Те се считат за ранен индикатор за развитието на инфлацията. В същия ден изтича и срокът на валидност на опции върху акции и индекси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още