IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нервността на пазарите ще се запази, но инвеститорите са оптимисти

Някои пазарни участници дори говорят за намаляване на лихвените проценти в края на годината

11:13 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Тенденциите от последната седмица на фондовите пазари показват колко изключително бързо инвеститорите могат да се сбогуват с кризите. Биковете се развихриха на фондовия пазар и тъпчат всичко и всички, които се изпречат на пътя им. И все пак само преди няколко дни банковата криза помрачаваше настроенията. Сега инвеститорите гледат напред и оценяват перспективите положително, приемайки, че действията им днес ще се отплатят в бъдеще.

Както е добре известно, на фондовата борса се търгува бъдещето. Веднага щом избухне война, оръжейните акции са най-търсени; никой не мисли за страданията на хората, инвеститорите се интересуват от печалбата. Когато опустошителното земетресение в Турция разруши цели територии, инвеститорите бързо закупуваха акции на строителни и циментови компании. Пазарните участници на фондовите борси винаги търсят печалба, това е характерна черта на пазара. 

И в настоящата среда инвеститорите купуват акции с надеждата да реализират печалби в бъдеще. Наред с други неща, те се опитват да предвидят работата на централните банки. Например, налице е вероятно пик на лихвените проценти. Пазарните участници вече предполагат, че фазата на повишаване на лихвените проценти скоро ще приключи. Очаква се на следващото си заседание Федералният резерв на САЩ да направи последната стъпка от 0,25 процентни пункта, но след това тя ще приключи.

Някои пазарни участници дори говорят за намаляване на лихвените проценти в края на годината. Изводът зад всичко това е добре известен. Ниските лихвени проценти водят до повече ликвидност, което облекчава тежестта върху компаниите и е от полза за фондовите пазари.

По подобен начин инвеститорите са оптимистично настроени и по отношение на бъдещето, що се отнася до кризите. За пореден път се оказва, че когато неволята е голяма (банковата криза в САЩ и Швейцария), държавите се притичват на помощ с гаранции, а централните банки - с милиарди. В миналото политиците обещаваха да не спасяват банките в случай на нужда. Корпорациите трябва сами да оценяват рисковете си и да вземат предпазни мерки. Политиците не спазват това обещание, което засилва нагласата на инвеститорите (и банките) да поемат по-голям риск.

Пазарът също така приема, че проблемът с инфлацията ще се реши от само себе си. Той пренебрегва факта, че по-високите заплати ще доведат до по-високи цени. Повишаването на фондовия пазар също е инфлационно, тъй като тогава инвеститорите ще реализират по-големи печалби, които след това ще потребяват в икономиката. Поради това е малко вероятно ценовият натиск да намалее бързо.

Освен това не се взема предвид предстоящата рецесия в САЩ. Ако питате инвеститорите, те се надяват, че държавата ще се намеси, за да ги спаси в труден момент. Догодина в САЩ ще се проведат избори, поради което някои инвеститори предполагат, че държавата ще им подаде ръка. Независимо от това какви тъмни облаци се появяват на небето, на пазара на облигации или в банковите баланси, участниците на пазара се надяват на слънце.

Всички тези съображения помагат да се обясни защо фондовите пазари се покачват толкова необичайно силно. Инвеститорите вече предполагат за в бъдеще по-голяма ликвидност. Те са сигурни, че централните банки няма да могат да поддържат високи лихвени проценти дълго време. Надяват се отново да се появи поток от пари, който след това ще доведе до възход на много пазари. Златото и биткойнът също са на стартовите позиции.

И така - фондовите пазари отново са в режим, при който инвеститорите не искат да бъдат възпирани от покупката на акции. Те интерпретират новините прекалено позитивно и вече не обръщат внимание на нивото на оценка. От гледна точка на инвеститорите ликвидността отново ще стимулира курсовете в бъдеще и затова акциите се купуват още днес, независимо от цената. А ето и по-важните събития за седмицата. 

САЩ: Ако има повишение на лихвите през май, то ще е последното

Финансовите пазари остават разделени по въпроса дали Федералният резерв ще повиши лихвените проценти за последен път на заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар на 3 май. Засега официалните лица не се ангажират с мнение, като предпочитат да изчакат данните и доказателствата за това как се разгръща заплахата за финансовата стабилност от неотдавнашните сътресения в банковия сектор.

Събитията на седмицата за развитите пазари Събитията на седмицата за развитите пазари

Ключовите данни, които предстоят, са данните за работните места в САЩ в петък и докладът за индекса на потребителските цени на 12 април. Макар пазарите да остават нервни относно перспективите за заетостта предвид нарастването на броя на съобщенията за съкращения и неизбежното затягане на условията за кредитиране в резултат на банковия стрес, което ще бъде сериозен насрещен вятър за изпитващите затруднения предприятия, ще отнеме време това да се отрази в данните за работните места. Всяка стойност над 200 хил. по отношение на растежа на заетите в страната през март вероятно ще засили очакванията за повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта. От страна на активността ще следим също така данните за продажбите на автомобили и бизнес проучванията на ISM, а коментарите на отделните служители на Фед също ще си заслужават вниманието.

В момента от ING очакват повишение на лихвения процент с 25 базисни пункта на 3 май, но смятат, че това ще отбележи върха за лихвената политика. Затегнатите условия за отпускане на кредити, влошаването на жилищния пазар и песимизмът сред американските бизнес лидери вече будят загриженост у редица експерти. Банковите проблеми само ще засилят риска от понижение и за трите. С нарастването на риска от твърдо приземяване на икономиката това увеличава шансовете инфлацията да спадне по-бързо и да позволи на Фед да реагира с понижение на лихвените проценти преди края на тази година.

Комбинация от редица фактори помогна на инвеститорите да останат оптимисти. Снимка: ЕРА Комбинация от редица фактори помогна на инвеститорите да останат оптимисти. Снимка: ЕРА

Полша: Няма пространство за парично облекчаване през тази година

Очаква се Съветът по парична политика на централната банка на Полша да запази лихвените проценти непроменени в сряда (основният лихвен процент все още е 6,75%). Въпреки че експресната оценка посочи забавяне на годишната инфлация на потребителските цени през март, инерцията остана стабилна (1,1% на месечна база), а базисната инфлация най-вероятно се е повишила допълнително (12,3% на годишна база спрямо 12,0% през февруари).

В четвъртък гуверньорът на Националната банка на Полша Адам Глапински ще произнесе месечната реч за икономическото развитие в страната. След данните за индекса на потребителските цени през март ще бъде по-трудно да се защити схващането на управителя на регулатора за бързото намаляване на инфлацията от платото и спадането ѝ до около 6% в края на 2023 г. Пазарът предвижда намаляване на лихвените проценти преди края на 2023 г., но предвид перспективите за задържане на базисната инфлация малцина експерти предвиждат възможност за облекчаване на паричната политика през тази година. От ING дори са убедени, че това няма да се случи през 2023 г. 

Събитията на седмицата за ЦИЕ и развиващите се пазари Събитията на седмицата за ЦИЕ и развиващите се пазари

Турция: Рисковете за икономиката продължават да са налице

Кумулативната инфлация през първите два месеца на годината достигна 10%, което показва продължаване на широкообхватното влошаване на ценовата динамика въпреки стабилността на валутата през последните месеци. При тези условия от ING oчакват инфлацията през март да бъде 2,5% на месечна база, което ще доведе до по-нататъшно понижение на годишния показател до 50,8% от 55,2% преди месец поради благоприятната база. Предвид дълбоко отрицателните реални лихвени проценти дезинфлацията би била доста предизвикателна, докато рисковете за перспективите растат предвид значителното влошаване на ценовото поведение и все още повишените равнища на разходопокривен натиск.

Румъния: задържане на лихвата на ниво от 7,00%

Румънската централна банка (NBR) ще обяви последното си решение за основния лихвен процент на 4 април. От ING смятат, че NBR ще запази курса си и ще запази основния лихвен процент непроменен на 7,00% както на 4 април, така и до края на 2023 г. Въпреки това при 3-месечен ROBOR под основния лихвен процент и очевиден натиск за повишаване на EUR/RON, може да се появи леко ястребов тон в изявленията на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още