fallback

Уесли Кларк: Китай ще спечели повече от провал на Русия, отколкото от успеха ѝ

Сега Путин трябва да признае неизбежната загуба и да се оттегли, смята американският военен ветеран 

15:41 | 16.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк призовава германския канцлер Олаф Шолц да постави по-строги изисквания към руския президент Владимир Путин и да достави повече оръжия на Украйна.

Това, че Шолц призовава за преговори с Москва, е добре, „стига да не влизаме в тях с идеята, че единствената цел е да се спрат боевете", казва Кларк пред Handelsblatt. „Това не е подходяща основа за започване на преговори. Категорично не“, допълни той. 

Кларк заявява, че Западът трябва да спре да призовава Русия да бъде надежден доставчик на енергия. Путин вижда в това само „потвърждение на своята власт".

Кларк, който командвaше силите на НАТО в Косово през 1999 г., е убеден, че Русия няма шанс да спечели войната в Украйна. „В момента Русия губи и ще продължи да губи", казва той.

По думите му това се дължи и на факта, че Путин е до голяма степен изолиран в международен план. Кларк не очаква Китай да подкрепя Москва в дългосрочен план: „Китай печели повече от провала на Русия, отколкото от нейния успех“. 

„Последните успехи поставят Путин пред голямо предизвикателство и възможност за успешно начало на дипломатическите преговори… Смятам, че истинската цел на западната дипломация трябва да бъде Русия да напусне напълно Украйна. Тя трябва да понесе отговорност за всички изчезнали лица и да върне отвлечените, включително децата. Тя трябва да плати обезщетение за разрушенията. И трябва да сътрудничи при разследването на военни престъпления“, пояснява генералът пред германския всекидневник.

Въпросът на днешния ден според военния ветеран е дали Путин вече признава неизбежността на загубата или ще приеме по-висока цена с последващ по-голям личен риск. 

„Той очаква да сломи волята на Европа със студена зима и инфлация на цените на енергията, като прекъсне доставките на руски нефт и газ. Но европейските страни вече се справят с тези проблеми. Ще бъде трудно. Очаквам обаче Европа да остане ангажирана с подкрепата за Украйна и с потушаването на агресията на Путин“, казва американецът. 

Според ген. Кларк руският президент има три възможности. „Първата е мобилизация за увеличаване на числеността на армията. Той би могъл да го направи, но не и без значителни вътрешни вълнения. Вторият вариант е той да използва ядрени оръжия. Но те няма да го спасят. Напротив, това би ускорило поражението му, защото би обединило целия свят в съпротива срещу него. И това няма да спре съпротивата на Украйна“. А третата опция е да се обърне към Китай. „Без съмнение той се опитва да го направи днес. Но Китай мрази губещите. Освен това Китай всъщност може да извлече повече ползи от провала на Русия, отколкото от нейния успех“, казва още американският военен. 

И намира логично обяснение за тази теза – „Ако Русия успее, силата на Китай в преговорите между двете страни ще намалее. Ако Русия се провали, тя се увеличава. Китай иска достъп до Сибир. Китай иска евтини ресурси и всичко, което е останало от модерните технологии на Русия. Китай може да се сдобие с тях по-лесно, ако Русия бъде притисната, отколкото ако тя триумфира. Путин трябва да осъзнае, че сега е подходящият момент да се оттегли, да запази това, което има, и да потърси нова парадигма за отношенията на Русия със света“, казва още ген. Кларк. 

Запитан коя вероятност счита за най-възможна, военният пояснява, че политическите лидери умеят да не вземат прибързани решения.

„Затова смятам, че Путин няма да използва ядрени оръжия. Мисля, че той няма да мобилизира Русия. Мисля, че той ще получи от Китай подкрепа на думи, но не и реална подкрепа. И той ще направи всичко възможно да преживее зимата, надявайки се, че комбинацията от студено време, недостиг на енергия и предстояща през 2023 г. офанзива от страна на Беларус ще му осигури благоприятни условия за диалог“. 

„Днес е ясно, че Путин не е Сталин, нито Троцки. Той е таен агент. А системата на тайните му служби го е подвела. Мислеше си, че може просто да организира парад и да превземе Украйна, а хората ще го приветстват. Но това се оказа погрешно схващане. Военните му сили са сериозно увредени. Сега той трябва да признае неизбежното и да се оттегли“, коментира още ветеранът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 16.09.22 г.
fallback
Още от Външни коментари виж още