IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското поражение при Харков създава политически и военни главоболия на Путин

Расте недоволството дори сред лоялни към Кремъл, които смятат, че на руската армия ѝ липсва стратегическо мислене

13:10 | 12.09.22 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Разгромът на руската армия в североизточния район на Харков създава на президента Владимир Путин както политически, така и военни главоболия.

Усилията на Кремъл да създаде блестящ пропаганден разказ за войната си в Украйна не се увенчават с успех, тъй като популярни лоялни блогъри и дори политици започват да задават неудобни въпроси за поражението на фронтовата линия, пише Politico.eu.

Засега техният гняв е насочен изключително към висшето военно командване на Русия. Путин обаче трябва да действа предпазливо пред лицето на това необичайно несъгласие.

Ако той не реагира на оплакванията срещу своите командири, политическият натиск върху автократичния му режим може да се увеличи.

В неделя Рамзан Кадиров, самостоятелният и авторитарен лидер на руската Чеченска република, обвини военното командване на Москва в „грешки“ в района на Харков, където руските войски бяха набързо изтеглени от стратегически важните градове Изюм и Купянск - основен железопътен възел близо до границата с Русия.

„Ако днес или утре няма промени в стратегията за провеждане на специалната военна операция, ще трябва да отида при ръководството на Министерството на отбраната, при ръководството на страната, за да обясня реалната ситуация на място“, каза той в записано гласово изявление, публикувано в канала му в Telegram.

Собствените войници на Кадиров имат лоша репутация и са обвинявани във военни престъпления в град Буча в началото на войната и в правене на инсценирани видеоклипове в TikTok, за да популяризират своите изфабрикувани героични действия. Чеченският лидер обаче е значим, защото е лично лоялен на Путин и е доказал готовността си да ангажира сили във войната.

Кадиров е фигурата от най-високо ниво, която открито критикува висшето ръководство на страната, но далеч не е сам.

Сергей Марков, свързан с Кремъл политически анализатор и бивш депутат от управляващата президентска партия "Единна Русия", критикува тържествата в Москва в събота, по време на които Путин донякъде сюрреалистично откри ново гигантско виенско колело преди нощни фойерверки, точно когато новините за украинските победи на фронта се разпространяваха бързо.

„Честванията сега изглеждат като политическа грешка. Еквивалент на празник по време на чума. Ясно е, че те [властите в Москва] не искаха да ги отменят, за да не всяват паника“, коментира политикът, който в предишни години енергично подкрепяше сепаратисткото движение в източната част на Украйна.

По думите му фойерверките в Москва „в трагичния ден на тежко военно поражение за Русия“ е трябвало да бъдат отменени от властите. „Правителството не трябва да празнува, когато хората скърбят“, допълва той.

Сергей Миронов, лидер на партията „Справедлива Русия", която подкрепя Кремъл, предпазливо се присъединява към критиките заради празника. В призив към московските власти да се откажат от фойерверките „до победата" над Украйна той подчертава, че ще се прояви „уважение към онези, които в този ден с оръжие в ръце, рискувайки живота си, защитават цяла Русия и всички нейни жители на хиляди километри от домовете си“.

Междувременно гневът на много руски военни блогъри се насочва към тромавата информационна тактика на руското министерство на отбраната, което се въздържа от коментари относно ситуацията в Харковска област през първите дни на контранастъплението на Украйна.

Блогърите остро критикуват руските власти за неспособността им да осигурят правилното изтегляне от района на Харков на онези жители, които подкрепиха руската окупация и искаха да напуснат региона преди настъплението на украинската армия.

Алексей Чадаев, анализатор, лоялен към Кремъл, смята, че руската армия „като цяло като структура в сегашния си вид – меко казано – е ограничено пригодна за съвременна война“. „Основните недостатъци се крият не в способността за събиране на жива сила, доставки, оръжия и дори не в управлението като такова, а в нивото на стратегическо мислене, качеството на разбиране на ритъма и логиката на конфронтацията“, казва той в свой коментар.

Той добавя, че последното поражение на руските войски „все повече и повече напомня“ за катастрофата, пред която Червената армия на Съветския съюз е изправена на почти същата територия през Втората световна война. Именно тук германците започват операция, която нанася голям удар на обкръжената Червена армия. Убитите и ранените руски войници тогава са около четвърт милион души.

„Или се бием, или се предаваме, няма трети вариант. Така че нека решим“, посочва Чадаев, който подкрепя битката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Главаболие? Край идет за нашему маленкому вожда, а ани за главаболие пишут...ой, ой! Так как обосpaлись никто не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 1 година
https://bg.wikipedia.org/wiki/Сергей_Шойгу : 'Пропуска военната си служба'Да повериш армия на човек, който е изклинчил от казарма и няма един ден в нея?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
6-тия етаж зове малкия ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още