IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купянск и Изюм - ключови завоевания в контанастъплението на украинската армия*

Силите на Киев проникват до основния логистичен маршрут на Москва, руското министерство на отбраната потвърди изтеглянето и се съсредоточава върху Донбас

19:00 | 10.09.22 г. 19
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Украински официални лица споделиха снимки в събота, на които показват как издигат националния флаг на Украйна над главния железопътен град, през който се снабдяват руските сили в Североизточна Украйна - Купянск, предава Ройтерс.

Журналист на информационната агенция е видял в районите, които настъпващите украински сили са си върнали в последните дни, патрули на украинската полиция и кутии с боеприпаси, изоставени на купчини на позициите, които са заемали избягалите руски войници.

В Купянск се събират железопътните линии, които свързват Русия с Източна Украйна. Така настъплението на украинските сили прониква чак до основния логистичен маршрут на Москва и има потенциал да хване в капан хиляди руски войници.

Наталия Попова, съветник на ръководителя на областния съвет на Харков, сподели снимки във Facebook на войници, които държат украински флаг пред кметството на Купянск. В краката им лежи руското знаме. "Купянск е Украйна. Слава на въоръжените сили на Украйна", пише тя.

Службата за сигурност на Украйна потвърждава, че Киев вече разполага сили в Купянск.

В Хракове, едно от десетките отвоювани села, репортер на Ройтерс е видял и изгорели превозни средства със символа символа "Z" на руската инвазия и купчини боклук и боеприпаси на позиции, които руснаците са изоставили в бързината.

На една стена в селото е написано „Здравейте всички, ние сме от Русия“. Три тела лежат в бели чували за трупове в двор.

Регионалният началник на полицията Володимир Тимошенко коментира, че предишния ден украинската полиция е проверила самоличността на местни жители, които са живели под руска окупация от втория ден на инвазията. На първо място започва да се осигурява помощ, от която хората имат нужда. Следващата задача е да се документират престъпленията, извършени от руските войски в отвоюваните територии.

Превземането дори на част от Купянск потенциално оставя хиляди руски войници в капан на фронтовата линия и откъснати от доставките.

Москва призна, че фронтовата ѝ линия в Харков се е огънала, но казва, че е изпратила допълнителни войски, за да подсили района. Установените от Русия регионални служители призовават цивилните да се евакуират и от двата града.

Британското министерство на отбраната цитира информация на собственото си разузнаване, според която руските сили около Изюм са все по-изолирани. Марк Хертлинг, пенсиониран генерал с четири звезди и бивш командир на сухопътните сили на САЩ в Европа, писа в Twitter: „Не се заблуждавайте, (Украйна) изпълнява брилянтна маневра, фокусирана върху теренни цели, за да „унищожи“ руснаците. Но руснаците им помагат, защото не противодействат“.

Напредването на Украйна на изток е най-големият успех на армията от месеци насам след дълъг период, в който войната се превърна в безмилостна битка по укрепените фронтови линии. Това изненадващо се случи само седмица, след като Киев обяви началото на дългоочакваната контраатака, за да си върне окупираната от Русия територия на стотици километри в противоположния край на фронта – около Херсон на юг.

За тази операция също почти не беше оповестена информация. Киев казва, че е прекъснал пътищата за доставки на хиляди руски войници, изолирани на западния бряг на река Днепър.

Подкрепен от Москва местен служител и проруски военни блогъри междувременно писа в събота, че силите на Москва се изтеглят и от Изюм, плацдарм за кампанията на Русия в Донбас. Целта е руските войски да избегнат обкръжение, пише Bloomberg.

Игор Гиркин, бивш полковник от руското разузнаване, който през 2014 г. стана командир на проруските сепаратистки сили в Донбас, също казва, че има отстъпление в Изюм. „Ситуацията за руските въоръжени сили край Харков е най-тежка“, казва и Евгений Поддубни, военен кореспондент на държавния руски телевизионен канал ВГТРК, в своя канал в Telegram.

Твърденията са трудни за проверка и ситуацията се развива бързо, но информацията от двете страни сочи бързо напредване на войските на Киев.

Напредъкът на Украйна идва, след като страната започна да получава все по-сериозни доставки на оръжия от САЩ и техните съюзници през последните няколко месеца, включително мощни ракетни установки HIMARS. Това дава увереност на поддръжниците на Украйна, че могат да отблъснат руската инвазия, която навлезе в седмия си месец.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия обяви официално, че изтегля силите си от два региона в Харковска област, където украинска контраофанзива отбеляза значителен напредък през последната седмица, предаде Асошиейтед прес, пише БТА. Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че войските ще бъдат прегрупирани и прехвърлени от региона на Балаклия и Изюм към Донецка област. Изюм беше основна база на руските сили в региона на Харков. Конашенков каза, че този ход се предприема, "за да бъдат постигнати заявените цели на специалната военна операция за освобождаване на Донбас".

Твърдението, че силите се изтеглят, за да се концентрират върху Донецк, е сходно с оправданието, което Русия даде за изтеглянето на силите си от региона на Киев по-рано тази година, отбелязва АП.

Междувременно лидерът на т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин каза в свое съобщение в "Телеграм", че ситуацията в Донецк е трудна, съобщи Франс прес.

* Допълнена информация със становището на руското Министерство на отбраната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Solar Power ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
https://m.offnews.bg/news/Nashite-avtori_2490/Zashto-rusnatcite-biagat-Tceniat-pliachkata-poveche-ot-sluzhbata_784782.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Alex ... Коя артилерия ве иZZрожденче ?! Дето зарязаха на фронтовата линия заедно с мунициите на 60-70км зад гърбът си докато тичат към границата , или някаква друга дето се е телепортирала от мултиките ?! ... :))) ... Бягат и не се обръщат назад крадците , да не им вземе некой съдомиялните машини и перални , дето са нарамили ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Alex Silver.. и 100 байрактаря и 500 хаймарса... нали? хахахаха. целия свят ви се смее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 17
Alex Silver
преди 1 година
Само за последните няколко дни в двете направления, Херсон и Харков, загубите са над 5000 УБИТИ, стотици унищожени танкове и бронетехника. И отново се върнаха под масирания обстрел на артилерията. Имали бол войска, що да не се поперчат малко? Иначе няма парички и оръжие. И така, до последния украинец. Дядя Сэм знае какво прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
До: SnaGi: Свободата НЯМА цена ! Питай Левски и Ботев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Хех ... Украинците вече водят боеве на 15-20км от международната граница . Последователно освобождават територията си . За 5 дена освободиха територия от около 3000км2 , колкото крадците на съдомиялни машини от април досега не са завзели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Нещата да азиатците са много много зле. В Санкт Петербург искат руската дума да обяви вижда в измяна. В Москва искат оставката на Путин. Може и скоро да си получа кинтите от Газпром, само трябва да го обесят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ой, украинци направо пръснали ни как кокошки! Наших бежит и оставили все, технкику, боеприпасьi и так дале. Мьi в шоке. Изпугались. Украинци ни разьобали и не дали ни да ревем! Ой, что случилось!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 33
Karlo
преди 1 година
Давайте, русоФОБски *** ... Още можете ... Тия грантове да не би да са без пари ... Между другото, къде е Ватников, Ушанков или както там се е назовал сега ... Почивен ден ли ползва ... Джурналистчето ... ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още