IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Scope Ratings: Политическата криза е риск за България към еврозоната

Очаква се 1,8% ръст на икономиката тази година при инфлация средно над 11%, коментира Денис Шен

19:01 | 29.07.22 г. 2
Scope Ratings: Политическата криза е риск за България към еврозоната

Перспективите за икономическия ръст в България през 2022 г. остават положителни, но спирането на руския газ и политическата нестабилност могат да навредят на страната и да забавят влизането в eврозоната. Това коментира Денис Шен, директор "Суверенни рейтинги" в Scope Ratings, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Очакваме 1,8% ръст за България тази година, като инфлацията ще бъде средно над 11%. За 2023 г. прогнозираме икономически ръст от 3,5%. Въпреки това спирането на руския газ оставя сериозни опасения за енергиен недостиг особено при ниските запаси в газохранилището, а перспективата за предсрочни избори създава политическа несигурност и вреди на възстановяването, като може да се отрази и на графика на приемане в еврозоната“, казва той.

Scope Ratings наскоро понижи прогнозата за глобалния икономически растеж за 2022 г. до 3,1% в сравнение с предходните очаквания за ръст от 4,5%.

По думите на Шен перспективите пред големите икономики като ЕС, САЩ, Япония и Великобритания все още са позитивни, но за тях годината започна с рязък риск от спад заради по-високата инфлация, войната в Украйна, затягането от страна на централните банки и новите варианти на Covid. Опасността за пълно спиране на доставките на газ от Русия към Европа води до още по-голям риск за растежа.

Страните от Г-7 вече решиха да отложат официалните двустранни плащания по дълга от 1-ви август поне до края на 2023 г., което дава още по-силен сигнал за подкрепа. Въпреки това Украйна е изправена пред значителни предизвикателства в дългосрочен план.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Sandy
преди 1 година
Да, евро няма да има. ЕС ще фалира и разпадне, а българският лев ще го вържат към долара. Сорос е заложил 1 млд. долара, че ЕЦБ ще фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Varfor
преди 1 година
Да видим дали въобще ще има евро след 2-3 години.Вижте, че ЕЦБ са в мат. Инфлацията в Еврозоната е 8,9%, те вдигнат с 0,5% и сега се чудят какво да правят. Я вдигнат повечко, я Италия, Гърция, Испания и Португалия потъват с тези колосални дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още