IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се промени стратегията на войната в Украйна?

Трудно може да се каже коя от двете воюващи страни е по-добре подготвена за зимата, коментира доц. д-р Георги Цветков, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“

19:30 | 26.08.22 г. 2

Трябва да се подготвим за продължителен и упорит военен конфликт в Украйна. Това каза доц. д-р Георги Цветков, преподавател във Военна академия „Г. С. Раковски“, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта Украйна много трудно ще възстанови и изгради своите въоръжени сили със западната помощ, която получава, защото това изисква време. От друга страна, определено има много ясни знаци, че настъпателният потенциал на руската армия е в много голяма степен изчерпан, каза още събеседникът.

"Но не трябва да изпадаме в излишен ентусиазъм и да очакваме, че украинската армия много бързо, с помощта на наличното западно въоръжаване, може да обърне тази война. Първо, това въоръжение все още не е в достатъчно количество. То помага да се намали настъпателният потенциал на Русия, но все още не води до категорично превъзходство на Украйна. И от друга страна, трябва да се извършат определени реорганизации", коментира Цветков.

"Трябва да си даваме ясна сметка, че в тактическо отношение тази война беше изненада и украинските военни сили бяха сериозно разстроени от началото на военния конфликт. Не можем да очакваме бързо преминаване на инициативата в ръцете на Украйна", допълни той.

Въпреки всичко Украйна със сигурност ще опита да предприеме контранастъпление преди зимата - ако не успеят през септември, то през октомври или ноември, каза още преподавателят във Военната академия. По думите му Русия "по-скоро ще продължи с бавно и постепенно настъпление около Донбас, с артилерийско превъзходство и нанасяне на удари срещу цивилни обекти, за да се деморализира украинската страна, но тези удари по-скоро имат обратен ефект". 

Трудно може да се каже коя от двете воюващи страни е по-добре подготвена за зимата, коментира събеседникът. И все пак "след като войната се води на територията на Украйна, това дава допълнителен стимул и познания за терена на украинската войска. А и благодарение на западните доставки, положението за украинската войска определено стои по-добре". 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: dataДа, к съжалению ета совершенно верно. Но ти пропустил как и нашу стратегию с навлизане на клиньi из тежкая верижная бронирована техника тоже ушла нах.й! За ета винавати онези джавелини и енлоу. Мьi тоже спрели самальотите и вертальотите, патаму что фм стингер сдела ги на бербат! И склада больше нет на 80 км ат фронте. У нас сейчас никакая стратегия на войне, тоже нет люди и модерная техника. Толька стаим и ожидаем что маленкий вожд измудри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
data
преди 1 година
До момента ВСУ поне 3 пъти принуди Русия корено да промени и да се откаже от първоначално приетата стратегия . 1, Превземането на Киев в началото и десанта в Гостомел , 2. С потапянето на Москва осуети плановете за десант в Одеса , 3, С доставката на HIMARS отече стратегията за артилерийските валове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още