IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на AMD се изстреляха с 10% след силна прогноза

Американският производител на чипове представи и силен финансов отчет, с който надмина пазарните очаквания

10:11 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на чипове AMD отчете финансовите си резултати за четвъртото тримесечие, надминавайки прогнозите на анализаторите за печалбата и продажбите, и представи много силна прогноза за продажбите през 2022 г. 

Акциите на AMD поскъпнаха с над 11% в един момент по време на продължителната търговия.

Ето как се представи производителят на чипове спрямо консенсусните оценки на Refinitiv за тримесечието, приключващо на 25 декември:

Коригираната печалба на акация възлиза на 0,92 долара спрямо 0,76 долара, увеличение с 26% на годишна база. Приходите възлизат на 4,83 млрд. щатски долара спрямо оценки за 4,53 млрд. долара, с 49% повече на годишна база, предава CNBC.

AMD заяви, че очаква продажби за 21,5 млрд. долара през 2022 г., което е повече от очакванията на анализаторите за 19,26 млрд. долара. Това би било 31% увеличение спрямо продажбите през 2021 г. Концернът очаква приходи за 5 млрд. долара през първото тримесечие, дължащи се на продажбите на процесори за сървъри и персонални компютри.

AMD продава и чипове за облачни сървъри и игрови конзоли, които се отчитат в сегмента за вградени устройства, предприятия и полупотребители. Този сегмент е нараснал със 75% до 2,2 млрд. долара благодарение на продажбите на чипове за сървъри и игрови конзоли, заяви концернът.

 

 

„Очакваме приходите [от полупотребителски продукти] да нараснат през тази година благодарение на продължаващото силно търсене на най-новите конзоли на Microsoft и Sony", заяви главният изпълнителен директор Лиса Су в разговор с анализатори, като каза, че сегашният цикъл на обновяване на конзолите изпреварва "всички предишни поколения".

По-рано AMD обяви плановете си да купи Xilinx в сделка на стойност 35 млрд. долара, която ще даде на компанията повече огнева мощ, за да се конкурира с Intel на пазара на чипове за центровете за данни. Във вторник компанията заяви, че е получила одобрение от китайските регулаторни органи за сделката, но придобиването все още не е приключило.

„Единственият останал необходим регулаторен преглед е одобрението на американската търговска комисия и очакваме да приключим сделката през първото тримесечие на 2022 г.", каза Су.

AMD заяви, че разполага с необходимия производствен капацитет, за да се разрасне през 2022 г., и това е признание за настоящия световен дефицит на чипове, разтърсващ конкурентите. AMD заяви, че е похарчила 1 млрд. долара през 2021 г., за да осигури дългосрочен производствен капацитет. През септември миналата година Сю заяви, че очаква недостигът на чипове да стане по-малко сериозен през тази година.

Концернът е изкупил през 2021 г. обратно свои акции на стойност 1,8 млрд. долара.

При затварянето на пазарите във вторник акциите на AMD отчетоха поевтиняване с 22% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още