fallback

Мъск активира Starlink в Украйна в отговор на призив за помощ

Докато вие се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да окупира Украйна, написа по-рано в Twitter украинският министър на цифровата трансформация

09:35 | 27.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Милиардерът Илон Мъск обяви в събота, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е била активирана в Украйна, след като държавен служител от Киев призова технологичния титан да предостави станции на страната, нападната от Русия.

"Услугата на Starlink вече е активна в Украйна", написа в Twitter Мъск, добавяйки, че "още терминали са на път".

Starlink service is now active in Ukraine. More terminals en route.

— Elon Musk (@elonmusk) February 26, 2022

 

Съобщението му беше публикувано около 10 часа, след като украинският министър на цифровата трансформация Михайло Фьодоров призова Мъск да предостави услугите на Starlink на Украйна, след като тя беше нападната от съседна Русия.

"Докато вие се опитвате да колонизирате Марс - Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат от космоса - руските ракети атакуват украински цивилни граждани! Ние ви молим да предоставите на Украйна станции на Starlink", написа Фьодоров в обръщение към Мъск в Twitter.

Той също така призова милиардера "да се обърне към здравомислещите руснаци, за да се изправят" срещу нахлуването на тяхното правителство в Украйна.

@elonmusk, while you try to colonize Mars — Russia try to occupy Ukraine! While your rockets successfully land from space — Russian rockets attack Ukrainian civil people! We ask you to provide Ukraine with Starlink stations and to address sane Russians to stand.

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 26, 2022

Компанията за наблюдение на интернет NetBlocks заяви, че в Украйна са регистрирани "серия от значителни смущения в интернет услугите" от четвъртък, когато Русия започна военни операции в страната, припомня AFP.

Starlink управлява "съзвездие" от над 2000 спътника, които имат за цел да осигурят достъп до интернет по цялата планета. В петък компанията изстреля още 50 спътника Starlink, а плановете предвиждат много други да бъдат пуснати в орбитата на Земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още