IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск активира Starlink в Украйна в отговор на призив за помощ

Докато вие се опитвате да колонизирате Марс, Русия се опитва да окупира Украйна, написа по-рано в Twitter украинският министър на цифровата трансформация

09:35 | 27.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Спътници на Starlink. Снимка: EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT</em></p>

Спътници на Starlink. Снимка: EPA/PETER KOMKA HUNGARY OUT

Милиардерът Илон Мъск обяви в събота, че сателитната широколентова услуга Starlink на неговата компания SpaceX е била активирана в Украйна, след като държавен служител от Киев призова технологичния титан да предостави станции на страната, нападната от Русия.

"Услугата на Starlink вече е активна в Украйна", написа в Twitter Мъск, добавяйки, че "още терминали са на път".

 

Съобщението му беше публикувано около 10 часа, след като украинският министър на цифровата трансформация Михайло Фьодоров призова Мъск да предостави услугите на Starlink на Украйна, след като тя беше нападната от съседна Русия.

"Докато вие се опитвате да колонизирате Марс - Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат от космоса - руските ракети атакуват украински цивилни граждани! Ние ви молим да предоставите на Украйна станции на Starlink", написа Фьодоров в обръщение към Мъск в Twitter.

Той също така призова милиардера "да се обърне към здравомислещите руснаци, за да се изправят" срещу нахлуването на тяхното правителство в Украйна.

Компанията за наблюдение на интернет NetBlocks заяви, че в Украйна са регистрирани "серия от значителни смущения в интернет услугите" от четвъртък, когато Русия започна военни операции в страната, припомня AFP.

Starlink управлява "съзвездие" от над 2000 спътника, които имат за цел да осигурят достъп до интернет по цялата планета. В петък компанията изстреля още 50 спътника Starlink, а плановете предвиждат много други да бъдат пуснати в орбитата на Земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
И сега като почнат едни геомагнитни бури... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още