IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрият отчет на eBay донесе 8% ръст на цената на акциите ѝ

Фокусът на компанията в луксозните продукти и стоките втора употреба дава резултат

15:17 | 03.11.22 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Тримесечните резултати на eBay надминаха очакванията на Wall Street, след като притеснените от инфлацията потребители се насочиха към стоки втора употреба. Платформата за електронна търговия също така бере плодовете от разширяването на своите луксозни предложения, предава Ройтерс.

Компанията все още очаква приходите ѝ за празничното тримесечие да са малко под прогнозите, но инвеститорите не обърнаха внимание на това и тласнаха цената на акциите на eBay с 8% нагоре по време на следборсовата търговия.

„Тъй като потребителите на основните пазари са изправени пред постоянна инфлация, по-високи лихвени проценти и нарастващи разходи за енергия вкъщи, те все повече се обръщат към eBay в търсене на по-добра стойност“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Джейми Янон.

EBay разшири категориите в платформата си, като започна да предлага маратонки втора употреба и бижута, като се възползва от стабилното търсене от заклети колекционери на предмети с висока стойност като електроника, часовници и други.

И все пак ръководителите на компанията предупредиха за несигурностите на пазара, включително силния щатски долар, влошаващата се енергийна криза в Европа и слабото потребителско доверие преди сезона на празничното пазаруване.

Енергийната криза обаче увеличи търсенето на енергийни продукти за дома в Германия, посочват те. Това се дължи на нарастващите цени на комуналните услуги и несигурността около наличността на енергия.

Цената на акциите на компанията е спаднала с около 40% от началото на годината.

EBay очаква между 2,42 млрд. и 2,50 млрд. долара приходи за последното тримесечие на годината. Прогнозата се оказа малко под очакваните от анализаторите 2,49 млрд. долара по данни на Refinitiv. В очакванията за коригираната печалба няма разминавания.

Лидерът в индустрията за онлйн търговия Amazon.com също сигнализира за труден празничен сезон, тъй като тазгодишният скок на цените на храните, горивата и други стоки от първа необходимост принуждава потребителите с ограничени средства да оставят на заден план необмислените покупки.

Приходите на eBay за третото тримесечие са спаднали с 5% до 2,4 млрд. долара, но са надминали прогнозата за 2,32 млрд. долара. Коригираната печалба на акция от 1 долара е със 7 цента по-висока от прогнозираната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още