IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск може да вкара Apple в битка с републиканците

Лидерът на Twitter не спира да критикува производителя на iPhone, повдигайки редица въпроси

13:35 | 30.11.22 г.
Снимка: Nic Coury/Bloomberg
Снимка: Nic Coury/Bloomberg

През последната седмица милиардерът предприемач Илон Мъск непрестанно се закача с Apple – гигант от Силициевата долина, който контролира дистрибуцията на приложения до всеки един iPhone по света.

Мъск се прицелва в компанията, засягайки редица теми, включително по-слабите разходи за реклама на Twitter и 30-те процента дял от дигиталните продажби през приложенията, които Apple прибира. Освен това той обвини Apple, че заплашва да премахне приложението на Twitter от магазина за приложения App Store.

Засега Apple остава пасивна спрямо провокациите на Мъск. Тя не е коментирала, нито пък главният ѝ изпълнителен директор Тим Кук. И макар служителите, занимаващи се с проверки на приложенията, да говорят за Twitter зад кулисите във връзка с проблемно съдържание, Apple не е премахнала услугата от App Store. В действителност Twitter получи одобрение на новата си актуализация миналата седмица, пише CNBC.

Twitter не е толкова важна за Apple от бизнес перспектива. Тя е просто едно от множеството приложения в App Store и не е голям генератор на средства за Apple чрез покупки в приложението.

Но във вторник губернаторът на Флорида Рон Десантис и новоизбраният сенатор на Охайо Джей Д. Ванс – и двамата републикаци, направиха забележки относно ситуацията на Apple, които показват как Мъск може да постави Apple в трудно положение.

Ето как може да се случи това:

  • Мъск да направи промяна в Twitter, така че да заобиколи 30-процентната такса на Apple, като например позволи на потребителите да зададат кредитните си карти в приложението, за да се абонират за Twitter Blue или други нови функции.
  • Apple да изегли услугата заради тези нарушения.
  • Мъск да очертае спора с Apple като проблем за свободата на словото и модерирането на съдържанието, а републиканските политици да се съгласят с него.
  • Apple да бъде въвлечена в национален дебат за свободата на словото и монополната власт, фокусиран върху нейния App Store.

Как могат да се развият нещата?

Във вторник на пресконференция Десантис каза, че ако Apple изгони Twitter от App Store, това ще покаже, че Apple има монополна власт, а Конгресът трябва да разгледа въпроса. Десантис формулира това като въпрос, свързан със свободата на словото – много консерватори вярват, че социалните мрежи, включително Twitter, като цяло дискриминират консервативните гледни точки.

„Освен това се чува, че Apple заплашва да премахне Twitter от App Store, защото Илон Мъск всъщност отваря услугата за свободата на словото и възстановява много акаунти, които са били несправедливо и нелегитимно спрени за изнасяне на точна информация за Covid”, коментира Десантис.

„Ако Apple отговори на това, като изхвърли социалната мрежа от магазина за приложения, мисля, че това би било огромна, огромна грешка и би било наистина грубо упражняване на монополна власт“, допълва той.

Ванс формулира ситуацията по подобен начин в туит, като каза, че ако Apple изтегли Twitter, „това ще бъде най-грубото упражняване на монополна власт от цял век и никоя цивилизована страна не трябва да го позволява“.

Всъщност отделът за преглед на приложенията в Apple е малко вероятно да отстрани Twitter. Въпреки че Apple редовно забранява приложения заради съмнително съдържание, те рядко са толкова големи брандове като Twitter. Обичайно това са по-малки, не толкова известни приложения.

Последна актуализация: 15:10 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още