IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EBay съкращава 4% от работната си сила

Компанията продължава да се бори с по-слабите потребителски разходи

09:37 | 08.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

EBay съкращава около 500 служители, или 4% от работната си сила, докато компанията за онлайн търговия продължава да се сблъсква с по-слаби потребителски разходи, последвали бума по време на пандемията, пише Bloomberg.

Съкращенията са в отговор на „макроикономическата ситуация в света“, коментира главният изпълнителен директор Джейми Ианоун. По думите му са мерките са необходими за „създаването на дългосрочен устойчив растеж“.

EBay е поредната компания, която отстранява кадри в отговор на икономическите условия. Приходите ѝ от продажби спаднаха в последните шест тримесечия, след като потребителите насочиха разходите си към пътувания и вечери навън – нещо, което отлагаха по време на пандемията.

Средната прогноза на анализаторите е, че базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания ще отчете около 6% понижение на приходите до 2,46 млрд. долара, когато обяви резултатите за празничното тримесечие на 22 февруари.

„Намаляването на работната сила може да е ход за опростяване на операциите и оставяне на място за нови инвестиции, фокусирани върху засилване на възможностите и видимостта на платформата“, коментират анализаторите на Bloomberg Intelligence Пунам Гоял и Абигейл Джилмартин.

Amazon.com – доста по-големият конкурент на eBay, планира да съкрати 18 хил. работни места. Освен това миналата седмица заяви, че приходите му от онлайн продажби са спаднали с 2% през последното тримесечие на миналата година. Wayfair, онлайн търговец на стоки за дома, през януари пък обяви, че ще се раздели с 10% от работната си сила, или 1750 позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още