IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: БАН разработва натриево-йонна батерия в конкуренция със САЩ, Франция и Китай

Ще се изградят електрохимични лаборатории, в които ще се работи по процесите за съхранение на енергия, съобщи проф. Радостина Стоянова

19:03 | 09.02.23 г.

БАН работи по създаването на натриево-йонна батерия за съхранение на електричество, като екипът се съревновава с учени и изследователски компании от Франция, САЩ, Китай. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р Радостина Стоянова, директор на Института по обща и неорганична химия към БАН.

"Надявам се, че бихме могли да постигнем съществени резултати, като нашата далечна цел е да осъществим контакт с френски компании, за да ускорим процеса на реализиране на нашите идеи", коментира тя.

Според нея най-голямото предизвикателство в този процес е да се увеличи стабилността на батерията при работа при високи температури над стайната, защото идеята е да се използва при съхранение на енергия от фотоволтаици. „За тази цел, в рамките на Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която финансира изграждането на “Национален център по мехатроника и чисти технологии”, закупихме подходящите апаратури, за да можем да провеждаме моделни изследвания при 40 градуса, при 6-0с8д0 градуса, за да доближим нашите моделни изследвания до реалните условия“, обясни професорът.

Радостина Стоянова съобщи, че вчера е започнало строителството на Лабораторен комплекс в кампус „Гео Милев“, част от проекта на Центъра, който е на стойност близо 70 млн. лева. По думите ѝ там се предвижда изграждане и на електрохимични лаборатории, които ще работят по процесите за съхранение на енергия и в момента се работи усилено по разработването именно на натриево-йонната батерия.

Ученият отбеляза, че част от електронните материали за натриево-йонните батерии могат да бъдат получени, не чрез използване на химически реактиви и вещества, а чрез преобразуване на отпадна биомаса. „В момента тече проект, ръководен от млад наш колега, д-р Калапсъзова. Той може да доведе отново до много успешни резултати“, надява се тя.

Проф. Стоянова разкри, че по проекта ще бъдат изградени 14 иновативни лаборатории, като една от тях, например е за изучаване на каталитични абсорбционни процеси. Тази лаборатория ще развива технологии за създаване на материали, подходящи за пречистване на въздуха, водата, за улавяне на въглероден диоксид. Съвместната работа между различни лаборатории в страната ще даде възможност материалите да се охарактеризират на ново ниво, да се вникне в тяхната структура на атомно и молекулно ниво, за да се създадат по-конкурентни технологии.

Ученият изтъкна, че на етап патент е и проект за катализатори за пречистване на въздуха, които ще се поставят в комини за пречистване на въздух. Част от тази разработка е била представена на среща на институтите от БАН с бизнес средите и към нея вече има проявен специален интерес, като до края на годината се очаква тя да бъде доведена до по-завършен вид.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още