IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елена Янкова: САЩ търсят български стартъпи с иновации при батериите

Със София Тех парк обсъждаме съвместен инкубатор в областта на батерийните технологии, съобщи директорът на Център за развитие на международния бизнес в Binghamton University

23:41 | 10.11.22 г. 3

Центърът за развитие на международния бизнес към университета в Бингхамтън (Binghamton University) обсъжда съвместно със София Тех парк как да създаде съвместен стартъп инкубатор в областта на батерийните технологии. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Елена Янкова, директор на Център за развитие на международния бизнес - Binghamton University.

За центъра в Binghamton University тя разказа, че всяка стартъп компания от инкубатора има ментор, с който обсъжда бизнес модела – как създаденият продукт да се трансформира в бизнес начинание и да се създаде компания.

Янкова обясни, че в инкубатора се провежда обучение по различни теми. „Има специална програма за чиста енергия – за стартъпи в областта на чистите технологии. Програмата се финансира от щата Ню Йорк чрез Агенция за подпомагане на проучванията и развитието в областта на чистите енергии. Освен менторство, там се осигурява и финансиране за подпомагане на компаниите.

„Създадохме програма за плавен старт, която е инициатива, не само на Binghamton University, но и на Cornell University – Център за насърчаване на международни бизнес, с участието на Бизнес инкубаторът от Binghamton и колежа по бизнес в Cornell University", обясни Янкова. „Това, което правим, е да подпомагаме всякакви стартъпи, които, имат изявен интерес да се интернационализират и по този начин да се развиват и да растат“, каза още тя.

Тя се надява чрез софтлендинг програма да се рекламират ползите за български стартъпи, а чрез форума Supersonic да се привлекат български компании.

„При нас в Binghamton се намира откривателят на технологията за литиевите батерии проф. Стенли Уитингъм, каза още Янкова. – Той спечели Нобелова награда по химия за откриването на литиевите батерии. В момента се създава цял ешалон - 113 млн. долара спечели университета за развитие на целия регион като хъб за иновации в областта на батериите. Ще се създаде Нюйоркски център за батериите, където всички, които искат да се обучават как да произвеждат такива батерии ще идват.“

Елена Янкова се надява, че ще се създаде система от стартъпи, включително и от България, които да работят в тази област. Тя разкри, че със София Тех парк се обсъжда създаването на съвместен инкубатор в областта на батерийните технологии, и очаква да намерят в България корпоративен партньор за него.

Кои са предизвикателствата пред българските стартъпи? В кои сектори ще избират да се развиват стартъпите – чисти технологии, батерийни технологии или селско стопанство? Какви мерки трябва да подпомогнат стартиращите компании и как ще се осигури финансиране от държавни или частни инвестиционни фондове? Какви процеси вървят в света – деглобализация или трансформация в регионизация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
...но пък, не съм стартъп. Ха! Ами сега ? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Тези не разбраха че, колкото по- уникална батерия направят, толкова по-малко от нея ще продадат а също че, няма начин - дори и само теоретично - който и да е пореден, да остане завинаги номер едно. Всяка седмица,всеки месец, се ражда нова електрохим.система и технология за анод, катод, сепаратори и т.н. и винаги, някой ще е по-добър пи един, втори или трети показател, а ръстът е в етап взривен, все по& и по- и по- и най-. Батерията обаче,е и корпус, организация и т.н.където, АЗ съм пръв задълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
"Елена Янкова: САЩ търсят български стартъпи с иновации при батериите". Да бе, да. Ей сега.Прочее, тръсват едни $25 М на масата, и ги черпя. Иначе, СОРИ, БРАДЪРС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още