IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фондовете за рисково и дялово финансиране се пренастройват в кризата?

Иновациите не спят и най-добрите идеи ще продължат да намират капитали, каза Павел Езекиев

22:30 | 08.08.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Очаква се да има забавяне на набирането на пари във фондовете за рисково и дялово финансиране и това ще се отрази и в инвестирането в стартъп компании. Но при набирането и разпределението на капитал няма гигантски спад - той е в рамките на 20 процента. Това каза Павел Езекиев, съосновател и управляващ партньор в Neo Ventures и водещ в телевизионното стартъп състезание "Дръзките", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Bloomberg TV Bulgaria организира първото у нас телевизионно стартъп състезание "Дръзките", като кандидатстването за участие в него е до 14 август 2022 година.  

„Състезание като "Дръзките" би могло да даде повече видимост на хората, чиито идеи все още не са приети от венчър кръговете в България, но чрез менторите и журито, които дават безплатно своето време, напътствия и контакти, това може да се промени и това начинание да се превърне в нова платформа, която да извади на бял свят много нови идеи, които да са бъдещи еднорози", каза събеседникът.

"Иновациите не спят. Преживял съм три подобни кризи, започвайки с 2007 година, когато фалира Lehman Brothers, имаше един сериозен застой. Но периодът, в който в момента се намираме, не може да се сравни с този от преди 10-15 години, защото сумите, които се инвестират в рискови фондове, са десетки пъти повече. Най-добрите идеи ще продължат да намират своето признание и своите капитали", категоричен е гостът.

Относно стартъп средата на Балканите Езекиев каза, че регионът все още е непозната територия за глобалния инвеститорски интерес. „Въпрос на време е и въпрос на това да останем дръзки, защото най-успешни са дръзките хора, които не се предават, въпреки войната, инфлацията, качващите се лихвени проценти", посочи Езекиев.

В България функционират жизнени и финансирани от рискови местни фондове около 200-250 компании и вярвам, че процентът на успешните ще се покачи рязко през следващите 12-18 месеца, категоричен е събеседникът.

Какво може да последва от продължаващото противопоставяне Изток-Запад? Поставя ли променящата се среда на финансиране фондовете в по-добра позиция по отношение на по-ниските оценки, с които се влиза? Ще има ли допълнително изчакване преди решението за инвестиции?  Коя е компанията, която се развива най-бързо в портфолиото на Neo Ventures?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още