IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски стартъп разработва безанодна батерия с пробег до близо 1000 км

Our Next Energy се стреми да започне търговско производство през 2026 г. в планираната нова фабрика в САЩ с годишен капацитет от 20 гигаватчаса

10:58 | 13.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Our Next Energy
Снимка: Our Next Energy

Базираният в Мичиган американски стартъп Our Next Energy (ONE) показа нова безанодна батерия, която ще помогне за редуцирането на цената на клетките с до 50%, което същевременно би осигурила пробег с едно зареждане до 965 км, съобщава Ройтерс, цитирайки изявление на разработчика.

Младата компания планира да започне да произвежда своята батерия Gemini pack в нов завод с годишен капацитет от 20 гигаватчаса в САЩ през 2026 г., заяви основателят и главен изпълнителен директор на ONE Муджиб Иджаз в интервю за Ройтерс.

Други компании за батерии също разработват технологии без аноди, но батерията Gemini на ONE изглежда е уникална с това, че използва клетки с два различни химически състава. Едната е предназначена за ежедневни пътувания, докато другата предоставя по-голям пробег за шофиране на дълги разстояния.

Особеното при тази технология са широкоформатните клетки за удължаване на пробега. Докато стандартните клетки използват предимно конвенционални литиево-железни фосфатни катоди и графитни аноди, клетките на ONE са без аноди, което елиминира използването на графит и оборудване за производство на аноди.

Катодите са проектирани да използват уникална смес от литий и манган и много по-малко никел, като същевременно елиминират кобалта, изтъква Иджаз.

„Моят дългосрочен стремеж беше да премахна както никела, така и кобалта“, изтъква той. Никелът и кобалтът са основни компоненти в съвременните клетки, наложели се в електромобилната индустрия, които са по0скупи и не толкова устойчиви, колкото мангана, например.

Въпреки че богатите на литий манганово-никелови катоди все още се усъвършенстват, настоящата версия на клетките за удължаване на пробега използва катоди, направени от никел, кобалт и манган.

Като елиминира анода в тези клетки, ONE твърди, че може да намали цената на клетките при масово производство с 50 долара на киловатчас – което представлява значителна икономия спрямо текущите разходи, оценени на 100-110 долара за киловатчас.

„Нашата цел е да пуснем в продажба батерията Gemini през 2026 г. без кобалт и с 26% никел или по-малко, използвайки манган като основен катоден материал“, казва още Иджаз.

Батерията Gemini на ONE ще бъде показана на 13-15 септември на събитието The Battery Show в Нови, Мичиган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още