IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирина Обущарова: Все повече фондове инвестират в стартиращи компании в България

На България ѝ липсва систематична подкрепа от страна на правителството и на публичния сектор – няма визия как да я превърнем в иновационен хъб, посочи експертът

17:45 | 09.11.22 г.

По отношение на зрелостта на своята екосистема България има водеща позиция поради факта, че са налице все повече фондове, които инвестират в стартиращи компании. Тези фондове инвестират допълнително не само в България, но и в региона. Имаме все повече организации, които насърчават сплотеността на тази екосистема, споделянето на знание и това е едно от най-важните неща в сферата на иновациите. Това коментира в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria Ирина Обущарова, съосновател и изпълнителен директор на медията за иновации The Recursive.

„По наши оценки има около 35 фонда, които активно инвестират в Югоизточна Европа“, разказа тя и припомни, че тази година беше отбелязано и откриването на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към СУ „Св. Климент Охридски“, което даде началото на развитието на България като дестинация за т.нар. tip tech продукти.

Според Обущарова това, което липсва на България на този етап, е систематична подкрепа от страна на правителството и на публичния сектор. „Няма визия за това как да превърнем България в иновационен хъб, както го правят други малки държави като Естония, Израел, Сингапур”, смята тя и за пример в нашия регион даде Гърция, която, по думите ѝ показва по-систематична политика в това отношение. Обущарова обясни това с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който има своя бекграунд във фонд за рисков капитал.

Експертът е на мнение, че основното предизвикателство пред растежа на стартиращите компании е достъпът до квалифицирани кадри. „Липсва ни целенасочена политика, за да можем да ги привлечем. Тук говорим не само за инженери, които да работят по развойната дейност на софтуерни продукти, но и маркетинг специалисти, бизнес специалисти и хора, занимаващи се с бизнес развитие“, посочи Обущарова.

Тя подчерта, че в момента България се конкурира за квалифицирани кадри и таланти на световно ниво. „Колкото повече демонстрираме този потенциал, толкова ще е по-добре за всички и ще имаме възможността да създаваме икономика, която дава добавена стойност, от което ще спечелим всички“, категорична е тя и съобщи, че миналата година приходите от IT сектора са били близо 5,4 млрд. лева, което се равнява на 4,3% от БВП.

Що се отнася до това как The Recursive използва привлеченото финансиране от бизнес ангели в размер на 450 хил. евро, Обущарова посочи, че са имали за цел да установят стабилна позиция на медията и да разширят екипа си с все повече редактори. „Стартирахме и академия за бизнес журналисти и специалисти в сферата на маркетинг чрез съдържание, тоест създаваме машина за кадри, която да произтича от нас“, обясни тя.

Какъв е потенциалът на Централна и Източна Европа да отгледа еднорози? Каква е тенденцията за привличане на капитал от фондовете? Защо най-големите компании в момента изчакват с финансирането? Кои са най-интересните истории за успеха в The Recursive? Как се подбират IT таланти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още