IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в облачни компании са спаднали с 42% през третото тримесечие

Миграцията на бизнеса към облака не е загубила инерция

21:15 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Средствата, инвестирани в частни облачни компании в Европа, Израел и Съединените щати, са спаднали с 42% през третото тримесечие на 2022 г., подсказвайки, че индустрията е в разгара на „нулиране“, показва доклад на фирмата за рисков капитал Accel, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че 51 разработчици на облачен софтуер са набрали финансиране при оценка над 1 млрд. долара през първото тримесечие на тази година, само три са успели да постигнат същото през третото, разкрива още докладът 2022 Euroscale

Пазарната капитализация на публичните облачни компании също е спаднала до 1,2 трлн. долара, от 2,8 трлн. долара година по-рано, допълва Accel. Понижение на оценките има на различни софтуерни фирми, като Microsoft и Shopify, и в области като анализа на данни, сигурността и съвместната работа.

Сред компаниите за софтуер като услуга, американският разработчик на софтуер за анализ на данни Snowflake има най-високо съотношение между стойност и очаквани приходи за следващите 12 месеца. Миналия месец обаче съотношението беше 20 пъти спрямо 61 пъти през септември миналата година.

По думите на Филипе Боери, който е партньор в Accel, всичко това се случва след няколко години за значителен растеж. „Увеличаващите се лихвени проценти и ускоряващата се инфлация доведоха до свиване на оценките на софтуерните компании“, допълва той. „Но ние твърдо вярваме, че силните тенденции, като насочването към облачните услуги, ще продължат да тласкат европейския и израелския софтуер като услуга напред“.

И все пак миграцията на локалните софтуерни операции към облака не е загубила инерция и разходите за автоматизация и дигитална трансформация вероятно ще нараснат до 2,8 трлн. долара до 2025 г., от 1,8 трлн. долара през 2022 г., посочват от Accel.

Ниските оценки на компаниите също така ще увеличат потенциала за сливания и придобивания, а софтуерните сделки вероятно ще достигнат 101 млрд. долара тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още