IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Google нападнаха Microsoft заради облачните ѝ услуги

Промените в лицензионните правила на Microsoft разгневиха най-големите ѝ конкуренти

10:15 | 31.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Amazon и Google на Alphabet отправиха критики към промените в облачните услуги на Microsoft, посочвайки, че те ограничават конкуренцията и обезкуражават  клиентите да преминават към конкурентни доставчици на облачни услуги, предава Ройтерс.

През тази седмица американският софтуерен гигант обяви, че ще направи промени в лицензионните си сделки и други промени, които ще влязат в сила от 1 октомври. По думите му те ще улеснят начина, по който доставчиците на облачни услуги се конкурират.

Облачните предложения на Amazon, Google, Alibaba и собствените на Microsoft ще бъдат изключени от споразуменията.

Ходът на Microsoft беше направен, след като по-малки конкуренти в Европейския съюз се оплакаха пред регулаторите по конкуренцията в Европейския съюз от практиките, свързани с облачните услуги на компанията. Властите в ЕС няколко пъти разпитаха пазарните играчи по въпроса и потърсиха информация от тях какво е влиянието върху бизнеса им.

Amazon, водещият доставчик на облачни услуги, следван от Microsoft и Google, беше язвителен в своите критики.

„Сега Microsoft залага на същите вредни практики, като въвежда още повече ограничения в несправедлив опит да ограничи конкуренцията, пред която е изправена, вместо да се вслушва в клиентите си и да възстанови справедливото лицензиране на софтуер в облака за всички“, посочва говорител на облачното звено Amazon Web Services.

Вицепрезидентът на Google по правителствените въпроси и политиките за Google Cloud Маркус Джадот е също толкова критичен.

„Обещанието за облака е за гъвкави изчислителни процеси без договорно блокиране“, посочи той в туит.

„Клиентите трябва да могат да се движат свободно между платформите и да избират технологията, която работи най-добре за тях, вместо това, което работи най-добре за Microsoft”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още