fallback

Самопровъзгласилата се ДНР блокира Google и Zoom

В "Роскомнадзор" не знаят за ограниченията, но потвърждават, че Google сам си ограничава работата в Русия

11:22 | 14.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), която Русия едностранно анексира през есента на 2022 година, е блокирало услугите на Google и Zoom, както и е ограничило работата на видеоплатформата YouTube и на месинджъра Viber, съобщава руското издание "Ведомости", базирайки се на свои източници от мобилните оператори.

Още през лятото на 2022 година ръководителят на областта Денис Пушилин коментира в своя канал в Telegram, че Google е платформа, която разпространява лъжи и дезинформация и е отговорна за "тормоз над руснаците". Тогава местната власти издаде и заповед за ограничаване на услугите на Google Mail, както и Viber и Zoom.

В момента Viber и YouTube все още могат да бъдат използвани в Донецка област, но ограничено - качеството на видеоклиповете е лошо, а през Viber пък могат да бъдат пращани единствено текстови съобщения, не и снимки и видеоклипове, разказват още представители на телекомите в областта.

Но Google е блокиран, включително не работи и Google Play, откъдето собствениците на мобилните телефони на Android могат изтеглят или обновят приложения. Според данни на "Ведомости" магазинът на Google е най-популярният в Русия. В страната разработват алтернатива RuStore, но тя е на стадий бета-версия към февруари 2023 година.

Руският регулатор "Роскомнадзор" коментира пред "Ведомости", че няма информация за блокирането на работата на платформите. На този етап това е инициатива само на ДНР и останалите анексирани украински територии не се присъединяват. От комисията допълват, че Google работи на цялата територия на Русия, но компанията сама започнала да унищожава своята инфраструктура и да затваря представителствата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 14.02.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още