IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT доведе до бум на написаните от изкуствен интелект книги в Amazon

Редица потребители използват възможността да създадат лесно текстове, които да издадат сами през книгоиздателската платформа на гиганта

14:20 | 22.02.23 г.
Снимка:  Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Заплаха за „истинските“ автори?

Сега ChatGPT изглежда е готов да преобърне иначе стабилната индустрия на книгоиздаването, тъй като кандидат-автори и гурута за самопомощ искат да направят бързи пари, обръщайки се към софтуера, за да си помогнат със създаването на генерирани от ботове електронни книги и да ги публикуват чрез подразделението Kindle Direct Publishing на Amazon. Илюстрованите детски книги са любими на такива начинаещи автори. В YouTube, TikTok и Reddit се появиха стотици уроци, демонстриращи как да направите книга само за няколко часа. Темите включват схеми за бързо забогатяване, съвети за диети, за софтуерно програмиране и рецепти.

„Това е нещо, за което наистина трябва да се тревожим. Тези книги ще наводнят пазара и много автори ще останат без работа“, коментира Мери Расенбергер, изпълнителен директор на писателската група Authors Guild. Възможността за автоматизиране чрез изкуствен интелект може да превърне писането на книги от занаят в стока, посочва още тя.

„Трябва да има прозрачност от страна на авторите и платформите за това как се създават тези книги или ще се окажем с много книги с ниско качество“, смята Расенбергер.

Автор, който се нарича Франк Уайт, показа във видеоклип в YouTube как за по-малко от ден е създал новела от 119 страници, наречена „Galactic Pimp: Vol. 1” за извънземни фракции в далечна галактика, воюващи за публичен дом с човешки персонал. Книгата може да се купи само за 1 долар в магазина за електронни книги Kindle на Amazon. Във видеото Уайт посочва, че всеки, който разполага с необходимите средства и време, може да създаде по 300 такива книги годишно, използвайки изцяло изкуствен интелект.

Много автори като Уайт не се чувстват длъжни да разкрият в платформата, че техният велик роман е написан предимно от компютър, отчасти защото политиките на Amazon не го изискват.

На запитване за коментар пред Ройтерс Amazon не е отговорила дали планира да промени или преразгледа политиките на магазина си за електронни книги, що се касае до използването на изкуствен интелект или други инструменти за автоматизирано писане от авторите.

„Всички книги в магазина трябва да се придържат към нашите указания за съдържанието, включително чрез спазване на правата за интелектуална собственост и всички други приложими закони“, коментира говорителката на Amazon Линдзи Хамилтън по имейл.

Говорителка на разработчика на ChatGPT – OpenAI, е отказала да коментира въпроса.

Последна актуализация: 14:21 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още