IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT доведе до бум на написаните от изкуствен интелект книги в Amazon

Редица потребители използват възможността да създадат лесно текстове, които да издадат сами през книгоиздателската платформа на гиганта

14:20 | 22.02.23 г.
Снимка:  Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

От концепция до публикация само за часове

Засега Amazon е най-големият търговец както на физически, така и на електронни книги, контролирайки над половината от продажбите в Съединените щати, а според някои оценки – над 80% от пазара на електронни книги. Нейната услуга Kindle Direct Publishing създаде огромна индустрия от самопубликуващи се автори, прокарвайки специални ниши за ентусиасти в сферата на еротичното съдържание и книгите за самопомощ.

Amazon създаде Kindle Direct Publishing през 2007 г., за да позволи на всеки да продава и рекламира книги от дивана си, без да се налага да търси литературни агенти или издателства. Като цяло Amazon позволява на авторите да публикуват незабавно, без никакъв надзор, като си поделя с тях всички приходи, които генерират.

Това привлече нови автори, подпомагани от изкуствен интелект, като Камил Банк, чиято основна работа е да продава парфюми онлайн, който се обзалага със съпругата си, че може да направи книга - от концепция до публикация - за по-малко от един ден.

Използвайки ChatGPT, създател на изображения и заявки като „напиши приказка за лека нощ за розов делфин, който учи децата как да бъдат честни“, Банк публикува илюстрована книга от 27 страници през декември. Наличната в Amazon “Bedtime Stories: Short and Sweet, For a Good Night’s Sleep" отнема на Банк около 4 часа работа, казва той.

Интересът на потребителите засега не е голям. Банк твърди, че продажбите му са само на дузина копия. Но читателите са оценили творбата с пет звезди, включително един, който го хвали за неговите „прекрасни и запомнящи се герои“.

След това Банк публикува още две генерирани от изкуствен интелект книги, включително книга за оцветяване за възрастни, но работи по още. „Всъщност е много просто“, споделя той. „Бях изненадан колко бързо премина от идея към публикуване“.

Не всички са очаровани от софтуера. Марк Доусън, за който се твърди, че е продал милиони копия от книгите, които сам е написал, чрез Kindle Direct Publishing, побърза да нарече романите, подпомогнати от ChatGPT, „тъпи“ в имейл до Ройтерс.

„Заслугите играят роля в начина, по който книгите се препоръчват на други читатели. Ако една книга получи лоши отзиви, защото е написана скучно, тогава тя бързо ще потъне на дъното“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още