IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес империята на Мъск преживя тежка седмица

Отчетът на Tesla беше разочароващ, а ракетата на SpaceX се взриви малко след излитането си

13:53 | 22.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Една тежка седмица за Илон Мъск приключи в петък, когато в отворено писмо институционалните акционери в Tesla предупредиха борда на директорите на компанията да обуздае „прекалено ангажирания“ главен изпълнителен директор, пише CNBC.

Писмото беше изпратено, след като ракетата Spaceship на SpaceX се взриви във въздуха по време на първия си тестов полет в четвъртък, а в сряда Tesla отчете финансовите си резултати за първото тримесечие, според които нетната ѝ печалба е спаднала с повече от 20% спрямо година по-рано заради свиване на маржовете. Отчетът доведе до близо 10% понижение на цената на акциите на Tesla и изтри близо 13 млрд. долара от нетното богатство на Мъск според Bloomberg Billionaires’ Index.

Мъск отново влезе в полемики заради Twitter, премахвайки синята отметка за потвърдени акаунти на повечето неплащащи абонати, включително на държавни представители, което увеличава възможностите измамници да злоупотребяват в социалната мрежа.

Какво казва писмото?

Инвеститорите в Tesla, които казват, че акциите им възлизат на повече от 1,5 млрд. долара, искат бордът да привлече повече независими членове и да работи по-усилено за решаване на проблемите в компанията, които могат да носят „съществени юридически, оперативни и репутационни рискове“ за производителя на електромобили, „застрашавайки неговата дългосрочна стойност“.

Инвеститорите са особено загрижени за начина, по който Мъск и Tesla се отнасят с човешките права и правата на работниците. Писмото разказва за много съдебни дела, в които Tesla е съдена за расова дискриминация, опити за разбиване на синдикати, кражба на заплати, сексуален тормоз и небезопасни условия на труд.

„Изглежда Tesla възприема културата на това да бъде „над закона“, пишат акционерите, допълвайки, че сега Tesla е изправена пред наказателни разследвания от Министерството на правосъдието на САЩ, Националната администрация за безопасност на движението по пътищата и Агенцията за моторни превозни средства в Калифорния заради технологията Autopilot и твърденията, че тя може да подсигури автономно шофиране.

„Вместо да работи за адресирането на проблемите с регулаторите, главният изпълнителен директор Илон Мъск пуска неуважителни туитове и коментари, подклаждайки напрежение“, пишат още те.

Отвореното писмо до борда на Tesla беше изпратено, след като цената на акциите на компанията се понижи с повече от 15% само за последния месец.

Кристин Хъл от Nia Impact Capital коментира пред CNBC, че писмото има за цел да бъде „призив за действие“, а тя се надява, че председателят на борда на Tesla Робин Денхолм ще отдели време поне да напише смислен отговор. „Искаме да видим, че бордът приема работата си сериозно – не виждаме да си вършат добре работата като шефове на Илон Мъск“.

Свиващи се маржове, експлодиращи ракети

Въпреки че цената на акциите на Tesla се повиши преди началото на борсовия ден в петък, финансовият отчет на компанията за първото тримесечие, публикуван тази седмица, разкри нарастващи нива на запасите и намаляващи маржове на печалбата.

Според презентацията на компанията Tesla дължи на доставчиците си 7,32 млрд. долара и притежава 14,38 млрд. долара в запаси, след като увеличи производството в заводите си и намали цените на колите си през първото тримесечие.

Въпреки че в петък компанията повиши цените на Model S и Model X на някои пазари, тези модели представляват само малък дял от общите ѝ продажби и производство. Скромното повишение на цените беше придружено и от стимули – три години безплатен Supercharging в мрежата за зареждане на електрически превозни средства на гиганта.

Поевтиняването на акциите на Tesla има пряк ефект върху Мъск, чието лично богатство идва предимно от това, което притежава от компанията. А той загуби приблизително 13 млрд. долара нетно богатство за ден, след като Tesla представи отчета си.

В четвъртък SpaceX изстреля своята ракета Starship Super Heavy в рамките на орбитален тестов полет от площадка в Бока Чика, Тексас. Ракетата успя да излети – своеобразен триумф – но след това експлодира, в резултат на което Федералната авиационна администрация задържа програмата, тъй като предстои да бъде направена допълнителна оценка на случилото се.

Преди експлозията местни групи за опазване на околната среда и правата на коренното население протестираха срещу изстрелването, защото твърдят, че то ще нанесе щети върху дивата природа, здравето и имуществото на хората.

CNBC се е свързала с регионалния офис на Службата за риба и дива природа в Тексас, а неин говорител коментира, че в момента агенцията събира информация за всякакви ефекти от експлозията върху местообитанията и дивата природа в района. Федералната авиационна администрация обаче не е отговорила на запитването за коментар.

Междувременно Мъск продължава да прави противоречиви ходове с Twitter – социалната мрежа, която придоби миналата година за 44 млрд. долара, продавайки акции на Tesla за милиарди долари, за да може да финансира покупката си.

Тази седмица Twitter премахна синия знак за верифициране на профилите на публични личности и правителствени представители, включително на президента Джо Байдън и папата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 22.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Мъдаа аутсорсинг от Джон Атанасов https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Tesla_Sarony.jpg/250px-Tesla_Sarony.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още