IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия тества изключване от глобалната интернет мрежа

"Учението" доколко автономен е Рунет е извършено в нощта срещу 5 юли

09:23 | 08.07.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е направила тест на вътрешната си интернет мрежа, прекъсвайки частично достъпа до глобалната мрежа за част от институциите, съобщава руското издание РБК. Това е станало в нощта срещу 5 юли, допълват източници на изданието.

От Роскомнадзор обясняват, че това е част от "учения" за сигурността на руската мрежа, които са били успешни. От институцията обаче не уточняват какви са били задачите в тези учения, които са наложили изключването на международния интернет, допълва още изданието.

Руски телекоми, сред които "Ростелеком" и "МегаФон" също са отказали коментар на запитванията.

Източник на РБК припомня, че в Закона за суверенитета на Рунет (руския интернет) е записано, че трябва да бъде осигурена работата на мрежата при изключване "отвън". Вероятно в хода на това учение е трябвало да бъде проверено дали действително работата на Рунет ще продължи, ако бъде изключена международната мрежа.

РБК посочва, че по време на тестовете руснаците не са имали достъп до услуги, предлагани от Google или Wikipedia, но са можели да ползват услуги, хоствани в Русия. Източници на Moscow Times  обаче коментират, че по време на това "учение" са били сринати мрежите на някои държавни агенции - например железниците не са могли да издават онлайн билети. РДЖ обясни малко по-късно проблема с атака на хакери.

Блокирана е била и работата на системата на федералната служба за ветеринарен контрол Россельхознадзор. Имало е и затруднения в работата на някои телекоми.

Според анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) тези тестове са част от плановете на Русия за изолация на "западното влияние". Данните обаче показват, че на този етап страната ще пострада от продължителна изолация от глобалната мрежа, защото международната търговия разчита на интернет за извършване на почти всички действия.

Руски експерти по цифрова сигурност коментират, че основните сървъри са собственост на САЩ и Русия не може да им влияе. Според тях тестовете могат да помогнат да бъде осигурена връзка по време на глобални повреди или хакерски атаки, но временно. Днес глобалната мрежа е много обвързана и е трудно да бъде разделена, смятат те, цитирани от РБК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 08.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 7
danchomentata
преди 9 месеца
Даркнет англ. дarkNet ,защо няма изключване госин министеро при ИИ https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/aleksiev-sled-poseshtenieto-na-zelenski-predlozhihme-priroden-gaz-na-ukrajna.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 10
penman
преди 9 месеца
Който от младите не е прочел "1948" на Дж.Оруел, да я прочете. Е, *** с по 1 мозъчна клетка, пак ще си повтарят, че путиновия режим не е "империя на злото".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 10
evlogi
преди 9 месеца
Де тоз късмет де, да се изключат и да спрат да тровят киберпрострнството.А ако може и да се скрият зад едни високи стени и никой да не ги вижда,направо ще е яко до нямай къде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 15
khao
преди 9 месеца
провалена държава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 14
Naemate1
преди 9 месеца
Успех на диваците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още