IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи технологични фирми ще подкрепят IPO-то на Arm при оценка от до 55 млрд. долара

Apple, Nvidia, Alphabet и Advanced Micro Devices са се съгласили да инвестират в първичното публично предлагане на компанията за чипове

10:53 | 02.09.23 г.
Снимка: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Клиенти на Arm Holdings, включително Apple, Nvidia, Alphabet и Advanced Micro Devices, са се съгласили да инвестират в първичното публично предлагане (IPO) на компанията за чипове, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Intel, Samsung Electronics, Cadence Design Systems и Synopsys също са се съгласили да участват като инвеститори в IPO-то, добавят източниците. Разговорите продължават и някои други потенциални инвеститори също водят дискусии за инвестиране в предлагането, казват те.

SoftBank Group, която притежава базираната във Великобритания Arm, цели оценка между 50 и 55 млрд. долара, съобщи Ройтерс по-рано в петък. Клиентите на Arm са се съгласили да инвестират в рамките на тази оценка, казват източниците.

Макар че е възможно търсенето на акции на Arm да доведе до по-висока оценка до момента, в който IPO-то бъде оценено, ходът представлява понижение спрямо оценката от 64 млрд. долара, на която SoftBank придоби 25% дял в компанията, който все още не притежаваше, от собствения си Vision Fund миналия месец.

Apple, Nvidia и други стратегически инвеститори са се съгласили да инвестират между 25 и 100 млн. долара всеки в IPO-то, казва източниците. Arm и SoftBank са заделили 10% от акциите за продажба в IPO-то на клиентите си, съобщи по-рано агенцията.

Amazon.com, която по-рано проведе разговори за инвестиране в IPO-то, е решила да не участва, казва един от източниците, искайки анонимност заради конфиденциалния характер на обсъжданията.

Борбата сред клиентите на Arm, включващи най-големите технологични компании в света, за спечелване на акции в листването, е тест за стратегията на компанията за полупроводници да не избира страни в индустрията на чиповете.

Интересът се подхранва от желанието на компаниите да разширят търговските си отношения с Arm и да гарантират, че съперниците няма да получат предимство, съобщи Ройтерс по-рано.

Въпреки че инвестицията в IPO-то не би дошла с място в борда на Arm или способност да се диктува стратегия, тя може да засили връзките с всяка участваща компания и да направи по-трудно някои конкурент да придобие Arm на по-късен етап.

Arm и SoftBank не са отговорили веднага на искания за коментар.

AMD, Intel, Synopsys и Nvidia са отказали коментар. Alphabet, Amazon, Apple, Samsung и Cadence не са отговорили веднага на исканията за такъв. Wall Street Journal съобщи за целта за оценка на Arm по-рано в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още