IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple придоби шведска звукозаписна компания

Фокусът на BIS Records е върху класическата музика

19:25 | 06.09.23 г.
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Apple е придобила BIS Records, 50-годишна шведска звукозаписна компания, чийто фокус пада върху класическата музика. Сделката е част от продължаващите усилия на технологичния гигант да привлече повече почитатели на класически произведения, пише CNBC.

Основателят на BIS Records Рбърт фон Бар заяви, че Apple наскоро е купила компанията му и ще я включи в своите музикални услуги Apple Music Classical и Platoon.

Фон Бар, който наскоро навърши 80 години, заяви, че BIS Records и Apple споделят „фундаменталното убеждение за това колко важно е запазването на качеството на звука“.

„Специалността на BIS, като отдаваме дължимото на основния репертоар, е да подкрепяме млади класически артисти и интересни живи композитори, както и да пазим музикалното съкровище, което представляваме дълго в бъдещето“, посочва Бар в изявление. „Apple, със своята собствена история на иновации и любов към музиката, е идеалният дом за въвеждане на следващата ера от класиката и показа истински ангажимент към изграждането на бъдеще, в което класическата музика и технологиите работят в хармония“.

Apple не е отговорила на запитването за коментар относно стойността на сделката.

Придобиването е пореден пример за опита на Apple да се отличи от гиганта в музикалния стрийминг Spotify като се фокусира върху класическата музика.

През 2021 г. Apple купи услугата за стрийминг на класическа музика Primephonic за неразкрита сума. Отвъд това, че позволява на потребителите да стриймват класически произведения, Primephonic изгради богата база данни, съдържаща информация за композитори, оркестри и диригенти, която помогна да предложи по-завладяващо изживяване на почитателите на жанра.

В крайна сметка технологичният гигант пусна собственото си приложение Apple Music Classical миналата пролет, представяйки го като начин настоящите абонати на Apple Music да получат достъп до над 5 млн. класически творби.

През 2018 г. Apple придоби малката фирма за разпространение на музика и технологии Platoon за неразкрита сума. В крайна сметка Apple пусна приложение, наречено Platoon for Artists, което има за цел да помогне на музикантите да популяризират произведенията си и да получават анализи на данните от стрийминга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 06.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още