IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple тества 3D принтиране на част от компонентите за Apple Watch

Компанията търси начини да прави корпусите на умните си часовници, ползвайки тази технология

10:31 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Apple тества 3D принтери за производството на стоманени части, използвани в някои от предстоящите ѝ умни часовници, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса. Това предвещава голяма промяна в начина, по който компанията произвежда продукти.

Техниката ще премахне необходимостта от изрязване на големи метални плочи във формата на продукта. Това ще намали времето, необходимо за правенето на устройството, като ще помогне за опазването на околната среда чрез използването на по-малко материали, допълват източниците, които са пожелали да останат анонимни.

Новият подход има потенциала да опрости веригата на доставките на Apple и да даде начало на по-мащабна промяна. Ако работата с Apple Watch върви по план, технологичният гигант ще се стреми да наложи процеса в повече продукти през следващите няколко години, споделят източниците. Говорителка на компанията отказва да коментира въпроса.

Към днешна дата Apple използва по-конвенционален производствен подход за своите часовници от неръждаема стомана, които представляват около 10% от общите бройки от продуктовата ѝ линия.

Новата техника използва вид 3D принтиране, за да създаде общия контур на устройството в близък до действителния му размер или това, което е известно в производството като „почти нетната форма“.

Новината даде тласък на акциите на компании за 3D принтиране като 3D Systems Corp. и Stratasys. Цената на акциите на 3D Systems нарасна с близо 10%, а тази на Stratasys – с 6,9%. По-късно стойността на акциите сви леко ръста си. 

Apple и нейните доставчици разработват технологията от поне три години. През последните няколко месеца те са тествали процеса със стоманените кейсове, предназначени за Apple Watch Series 9, която трябва да бъде представена на 12 септември. Умният часовник ще бъде с подобрена производителност и ще има нови цветове на корпуса, въпреки че външният му вид до голяма степен ще остане същият като преди.

Няма гаранция, че новите стоманени часовници Apple Watch ще бъдат произведени с новата техника, но тестовете предполагат, че компанията е сериозна в подхода си. Освен това Apple планира да ползва същия процес за своя титаниев часовник Ultra, но тази промяна не е планирана преди 2024 г.

Подходът е щадящ за околната среда, тъй като използва само приблизителното количество метал, необходимо за създаване на корпусите на устройството. Обръщайки внимание на устойчивостта, Apple планира да използва нови материали, за да замени кожата в някои от новите калъфи за iPhone и други аксесоари, споделят други източници, запознати с въпроса.

Работата по 3D принтирането се ръководи от производствения дизайнерски екип на Apple, начело на който стои вицепрезидентът на компанията Роб Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още