IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблеми със сигурността на iPhone стоят зад плановете на Китай да разшири забраната си за устройството

Ден след като Apple представи новите си продукти се появи нова заплаха на най-големия ѝ пазар

17:36 | 13.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай съобщи за проблеми със сигурността на смартфона на Apple iPhone - първите коментари на правителството след поредица от публикации, според които властите в страната се опитват да ограничат използването на продукти на Apple Inc от държавни служители, пише Bloomberg.

„Забелязахме, че има много материали в медиите за инциденти, свързани със сигурността с телефоните на Apple“, заяви говорителят на Министерството на външните работи в Китай Мао Нин на редовен брифинг пред журналисти в Пекин, в сряда.

Китай планира да разшири обхвата на забраната за използване на iPhone до много компании и агенции, получаващи финансова помощ от държавата, съобщи Bloomberg News този месец, като това е знак за все по-големите предизвикателства пред Apple на най-големия ѝ външен пазар и глобална производствена база. Няколко агенции започнаха да инструктират служителите си да не носят личните си устройства iPhone на работа.

„Китай не е издал закони и разпоредби, които да забраняват закупуването на телефони на Apple или други чуждестранни марки“, каза Мао, добавяйки, че за правителството сигурността е от „основен приоритет“ и че всички компании, които работят в Китай, трябва да спазват неговите закони и разпоредби .

Коментарите на Мао за инциденти със сигурността бяха малко променени в официалния английски превод на брифинга. В този превод, представен едновременно на място от министерството, не се споменават публикациите на медиите. Брифингите на министерството на външните работи обикновено се контролират строго и коментарите на говорителите обикновено са предварително написани по сценарий и вървят заедно с превод.

Пресконференцията се състоя само няколко часа след като Apple представи най-новия си модел своето ключово устройство – смартфонът iPhone 15. Компанията представи четири нови модела, сред които iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro и 15 Pro Max. Акциите на Apple поевтиняха с по-малко от 1% по време на предпазарната търговия в САЩ.

През последните месеци Apple се сблъска с редица проблеми със сигурността. IPhone, принадлежащ на служител на неправителствена организация във Вашингтон, беше хакнат дистанционно с шпионски софтуер, създаден от групата на NSO от Израел. Apple призна, че е имало такава атака и миналата седмица представи актуализация за справяне с проблема.

Федералната служба за сигурност на Русия, през юни обвини неидентифицирана американска разузнавателна агенция в хакване на няколко хиляди руски устройства iPhone. Атаките са били свързани със SIM карти, чийто притежатели са дипломати, живеещи на територията на Русия, включително и такива от Китай, коментират в съобщението.

Тогава Apple не коментира дали е имало пробив при руски телефони, но неин говорител заяви, че компанията не е помогнала на никое чуждо правителство в предполагаемата атака, както намекнаха от Федералната служба.

Ако забраната за iPhone в Пекин продължи да е в сила, това безпрецедентно ограничение ще бъде върха на дългогодишното усилие за изолирането на чуждите технологии в чувствителна среда, съвпадащо с усилията на Пекин да намали зависимостта си от американски софтуер и системи. Преди малко повече от седмица Huawei Technologies Co. без много шум представи смартфон с чип, изостанал с няколко години от най-съвременните технологии, който китайските държавни медии обявиха за триумф над американските санкции, които според тях имат за цел да ограничат развитието на страната.

Пекин прие закони, с които сериозно ограничава информационния поток извън границите на Китай и затяга контрола върху огромните количества данни, които биха могли да се окажат ключови за контрола на втората по големина икономика в света. Докато Apple от години съхранява данните на китайските потребители изцяло в рамките на страната чрез партньорство с подкрепян от държавата оператор на центрове за данни, други чуждестранни фирми са затруднени заради новите разпоредби, като се опасяват, че те може да ограничат възможността им да работят.

Тези правила дават на администрацията на президента Си Дзинпин правомощието да затваря или да налага глоби на компании, които изнасят или злоупотребяват с поверителна информация. Тази година Пекин въведе и закон срещу шпионажа, за който чуждестранните международни компании се опасяват, че може да предостави на властите невиждани до момента правомощия да се намесват в дейността им.

В случая с Apple забраната заплашва да разклати позицията на Apple на пазар, който генерира около една пета от приходите й, и където се произвеждат по-голямата част от нейните устройства iPhone в огромни фабрики, в които работят милиони китайци. Няколко анализатори твърдят, че новият телефон на Huawei ще отнеме пазарен дял от Apple, заедно с местните конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още