IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може без iPhone, но дали Apple може без Китай

В света има връщане "крачка назад" от глобализацията на веригите на доставка към производство по-близо до локациите на компаниите, посочи Мехмед Дикме

15:56 | 11.09.23 г. 8

Търговската война между САЩ и Китай хвърля сянка и в полето на политиката и това ще продължава да бъде така, но "много дискретно". Политическите игри рефлектират върху много сектори, но отражението върху технологиите е най-ярко, защото там има много популярни продукти, които всеки използва. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Мехмед Дикме, портфолио мениджър в "Експат Асет Мениджмънт", дружество за инвестиционно управление на активи.

„Забраната, която Китай наложи на своите държавни служители за покупка и използване на iPhone, ще има съществено влияние, но не толкова заради спад на продажбите, колкото заради ефекта върху плановете за следващи големи инвестиции на Apple, защото очакванията са компанията да започне да излиза по-активно от китайския пазар“, коментира той.

Мехмед Дикме смята, че китайското ръководство не желае вече да подпомага толкова активно развитието на дейността на западните компании на китайска територия, въпреки че през годините икономиката на страната спечели именно от присъствието на тези компании в Китай.

„Явно вече им стига и могат да вървят на собствените си крака. Това е причината цената на Apple да падне полкова драматично, а не защото стотици милиони служители са с iPhone", посочи Мехмед Дикме и съобщи, че Китай е най-големият единичен пазар на iPhonе, но само когато се говори за целия китайски пазар, а не само за държавните служители.

Той уточни, че една четвърт от продадените нови телефони в Китай през миналата година са били от гамата на iPhone, а пазарната значимост е важна и за двете страни.

Според него най-голямата зависимост на Apple от Китай обаче е в областта на сглобяването и въпреки че вече има известна диверсификация, то до скоро всички телефони на компанията са се сглобявали именно там, макар различните компоненти да се произвеждат в други държави – Тайван, Индия, Европа.

„Ходът за забраната на iPhone за определени китайски потребители обаче не представлява риск за китайската икономика, защото тя е много голяма“, категоричен е Дикме и отбелязва, че дори и при хипотетичния сценарий, при който компанията изцяло се изтегля от китайския пазар, на нейно място веднага ще се появи друга. Решението, по думите му, е взето, за да бъдат подпомогнати собствените китайски производители на смартфони.

По повод шансовете на т.нар. "надигащ се китайски национализъм в магазините" да се превърне в доминираща пазарна тенденция на китайския пазар Дикме потвърди, че „това въобще е възможно в света, в който живеем“, защото Китай също разчита на своите съседи и партньори в търговията.

Той смята, че в света има едно връщане "крачка назад" от глобализацията на веригите на доставка. „Напоследък се забелязва обратно движение – връщане на производството по-близо до мястото, където са локализирани самите компании. Национализмът при пазаруването до някъде има своята почва за развитие, но няма да се стига до крайности“, категоричен е Мехмед Дикме.

Как се отрази новината на акциите на доставчиците на Apple? Каква е перспективата за развитие на големите технологични гиганти в бъдеще? Какви са очакванията на анализатора за предстоящите заседания на Фед и ЕЦБ? Как монетарната политика на водещите банкери в света ще се отрази в портфейлите на трейдърите, когато станем свидетели на разминаване в политиките им? Какви са очакваните ефекти във валутната търговия? Кои са акциите, които се очаква да бъдат печеливши и кои губещи и ще продължи ли интересът на инвеститорите към облигациите?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
OHЯ
преди 7 месеца
До: АлехандроГоре-долу така стоят нещата и в сибирската cMpaд ! Всеки с пари гледа я към долара , я към затъващия Запад. Не искат хорицата в рая на Изток , искат на гадното в САЩ и ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
може разбира се, що за тъъъъп въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Алехандро
преди 7 месеца
В Китай има "туристически" агенции които организират екскурзии за бременни в деветия месец китайки които едвам се добират до Америка и раждат тука, за да може детето им да получи американско гражданство. Такива работи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Алехандро
преди 7 месеца
Та, частните кит. фирми се опитват да се спасят като купуват и се запасяват с Долари. Интересно защо, след като "Долара утече", "БРИКС заменя Долара", Долара фалира" .... В Китай всеки който има някакви пари гледа да ги обърне в долари и да купи къща в Америка, въпреки че не може да дойде да живее тук. В Ню Йорк има цели сгради с апартаменти купени от китайци, които стоят заключени. В Калифорния цели улици с къщи стоят празни защото са купени от китайци за инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Алехандро
преди 7 месеца
А кво става в Китай: BEIJING/SHANGHAI (Reuters) - China's central bank is tightening its scrutiny of bulk dollar purchases by domestic firms, three sources with direct knowledge of the matter said on Monday, at a time when the Chinese currency faces mounting depreciation pressure.Companies that need to purchase $50 million or more will now need approval from the People's Bank of China (PBOC), which convened a meeting with some commercial banks over the weekend on the matter, the sources said.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още