IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm определи цена на IPO-то си от 51 долара за акция

Търговията с книжа на британския дизайнер на чипове започва от четвъртък

09:39 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Британският гигант в дизайна на чипове Arm определи цена от 51 долара на акция, насочвайки се към най-голямото първично публично предлагане в САЩ за годината, съобщава Wall Street Journal.

Цената бе определена след срещи в сряда следобед между поемателите и изпълнителните директори на компанията, посочват запознати източници. Първоначално Arm се прицелваше в цена от 52 долара на акция.

На цена от 51 долара Arm ще получи оценка от 54,5 млрд. долара. Това е под оценката, която наскоро собственикът на Arm SoftBank Group даде на компанията в размер на 64 млрд. долара, която купи дял от Vision Fund.

Търговията с акциите на Arm ще започне в четвъртък на Nasdaq под борсовия код ARM.

Ценообразуването и търговията ще бъдат внимателно следени за сигнали за здравето на пазара на нови емисии, който е силно потиснат от миналата година и бележи най-бавното развитие за традиционните IPO-та в САЩ от поне две десетилетия. Основната причината е, че нарастващите лихвени проценти и инфлацията възпира инвеститорите от по-рискови инвестиции.

Ако акциите на Arm се търгуват добре, това може да бъде тласък на компанията за доставка на хранителни стоки Instacart и платформата за маркетингова автоматизация Klaviyo, като и двете планират собствени IPO-та следващата седмица.

SoftBank, единственият продавач в предлагането, е напът да привлече около 5 млрд. долара. Японският технологичен инвеститор планираше да продаде акции на цена между 47 и 51 долара за брой. Сигнализирайки колко важна е сделката за SoftBank, очакванията бяха главният изпълнителен директор Масайоши Сон да присъства виртуално на срещата за определяне на цената в сряда.

Arm не произвежда чипове, но доставя на производителите на чипове основни интегрални схеми. Основана през 1990 г., тя се фокусира върху зараждащия се пазар на мобилни телефони в ранните си години и се превърна в доминиращ доставчик за тази индустрия.

Инвеститорите в компанията залагат, че Arm ще може да генерира повече продажби от настоящите си клиенти и да се разшири към нови пазари. Схемите на компанията присъстват в повече от 99% от смартфоните, но тя се стреми да навлезе в области, където е по-малко доминираща, включително компютърни мрежи, облачни изчисления и автомобилна индустрия.

Компанията също така се опитва да се възползва от гигантския интерес към системите за изкуствен интелект и езикови модели, като ChatGPT на OpenAI. Системите с изкуствен интелект изискват големи количества изчислителна мощност за създаване и внедряване, предлагайки на производителите на чипове и доставчиците, включително Arm, огромен нов пазар, от който да се възползват.

Акции на Nvidia, производителя на чипове в центъра на бума на AI, са увеличили цената си повече от три пъти тази година, повишавайки стойността на компанията над 1 трлн. долара. Nvidia включва схемите на Arm в някои от предстоящите си чипове, въпреки че Arm все още не е в центъра на манията по AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още