IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво трябва да знаем за IPO-то на годината?

Дизайнерът на чипове Arm има всички шансове да запише блестящ пазарен дебют

14:11 | 05.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това, което се очаква да се превърне в най-голямото първично публично предлагане за 2023 г., е на компания, непозната за повечето потребители, макар че всъщност използват нейни продукти. Arm проектира ключови части от чиповете, захранващи почти всеки смартфон на планетата. Това придава на базираната в Обединеното кралство компания огромно стратегическо значение в технологичната индустрия. IPO-то, което се очаква да оцени компанията на между 50 млрд. и 60 млрд. долара, привлича някои от най-големите клиенти като стратегически инвеститори, включително Apple, Nvidia и Samsung Electronics. Всички те желаят да запазят неутралността, която е ключова за успеха на Arm, пише Bloomberg.

1. Какво прави Arm?

Arm проектира основните полупроводникови компоненти и лицензира схемите, заедно с основния код, определящ как софтуерът комуникира с чиповете. Това ѝ донесе 2,68 млрд. долара приходи за фискалната година, завършила на 31 март, превръщайки Arm в една от най-големите британски технологични компании. Японската SoftBank Group придоби Arm за 32 млрд. долара през 2016 г., сваляйки я от Лондонската фондова борса. Основателят на SoftBank Масайоши Сон редовно говори за потенциала за бъдещия растеж на Arm, заявявайки, че иска борсовият дебют да бъде „най-големият“ в историята на индустрията за чипове. Набирането на цели 7 млрд. долара ще дoведе до най-голямото IPO за 2023 г. и най-голямото в САЩ след листването на производителя на електромобили Rivian Automotive за 13,7 млрд. долара през ноември 2021 г.

2. Какво цели?

Arm има за цел да намали зависимостта си от стагниращия пазар на смартфони, като се насочва към клиенти, които правят чипове за центрове за данни. Тъй като има опит в енергийно ограничения свят на захранваните с батерии телефони, Arm твърди, че нейните продукти са по-подходящи за центрове за данни, които консумират огромни количества електроенергия, когато работят с последното поколение платформи с изкуствен интелект. Основният печеливш сред публичните компании от бума на изкуствения интелект е Nvidia, която рано натрупа преднина при чиповете за AI, които са по-добри в обработката на данни и са от съществено значение за процеса на обучение на изкуствения интелект. Замаяните от успеха инвеститори за първи път тласнаха пазарната капитализация на Nvidia над 1 трлн. долара през май. На 8 август компанията представи обновен AI „суперчип“, който повишава капацитета и скоростта на водещия ѝ продукт. Половината от този пакет – микропроцесорът, е изграден по технология на Arm.

3. Какви компании разчитат на Arm?

Amazon.com, Samsung и Apple също са сред най-важните клиенти на Arm. Технологията на Arm се ползва в милиарди устройства, а усилията, необходими за преминаване към кода на друга компания, ще бъдат огромни. Основната концентрация е в процесори, които управляват почти всичките 1,4 млрд. смартфони, продавани всяка година, като повече от 99% от тях използват дизайна на Arm или нейни технологии. Наскоро големи технологични имена като Amazon проектираха своите процесори за центрове за данни на тази архитектура. Това извежда Arm в най-печелившата част от индустрията за полупроводници.

4. Защо компанията е толкова важна стратегически?

Arm има сравнително малка работна сила от около 6000 души. Но малко компании достигат толкова далеч по отношение на отпечатъка си върху технологичната екосистема. Над 250 млрд. чипа са направени с технологията на Arm. Компанията оценява, че скоро 100% от дигиталните данни в света ще се обработват от тази технология в някакъв момент по време на цикъла им на живот. Това прави Arm стандарт във виртуалната индустрия, като означава, че всички – от софтуерните инженери до дизайнерите на чипове и производителите на електроника – знаят, че няма да могат да получат същото, ако преминат към друг доставчик. Нейната стратегическа важност е толкова голяма, че когато SoftBank през 2020 г. реши да продаде компанията на Nvidia, това доведе до голямо недоволство от клиентите на Arm и се стигна до провал на споразумението. План Б на SoftBank е да продаде акции от Arm в Ню Йорк в рамките на IPO.

5. Защо се провали сделката с Nvidia?

Критиците заявиха, че придобиването ще заплаши важна част за нейния успех – неутралността ѝ. Технологиите на Arm се ползват в достигащата 550 млрд. долара индустрия за чипове с разбирането, че никой няма да получи привилегирован достъп до нея. Сделката се провали, след като Федералната търговска комисия на САЩ заведе дело, за да я блокира, а Nvidia се оттегли през февруари 2022 г.

6. Какъв тогава е планът на SoftBank?

Очаква се SoftBank да листне миноритарен дял от Arm в Ню Йорк. Опитът за двойно листване в Лондон се провали, когато правителството не успя да освободи компанията от правила, които биха затруднили SoftBank да извършва трансакции, без да търси одобрението на акционерите. Въпреки британските корени на Arm, SoftBank се отказа от идеята, нанасяйки удар на правителството на Обединеното кралство, което упорито лобираше за листването. Поглъщането на Arm от SoftBank дойде с обещания, че японската компания ще създаде повече работни места във Великобритания и ще остави централата там, където беше.

7. Каква е оценката на Arm?

Когато миналата година SoftBank обяви плановете си да направи Arm публична, компанията обмисляше оценка на бизнеса си от около 60 млрд. долара. По-късно, когато оценките на компаниите за чипове се понижиха, SoftBank реши да продаде по-малка част от Arm от по-рано планираното и да запази контролния дял с надеждата да получи по-висока оценка за остатъка по-късно. Оттогава бенчмаркът Philadelphia Stock Exchange Semiconductor index отново записа рали, подхранен от интереса към изкуствения интелект. Това донесе на Arm по-добра среда за продажба на акции. Все пак още има опасения, че индустрията може да произвежда твърде много чипове. Тези противоречиви тенденции затрудняват определянето на надеждна оценка на компаниите за полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още