IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата трансформация на Марк Зукърбърг

Лидерът на Meta изглежда много по-уравновесен и готов да работи добре за компанията си

13:53 | 30.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Дори скептично погледнато, резултатът е един по-зрял, спокоен главен изпълнителен директор, който не приема работата толкова сериозно. Следователно е станал и много по-добър в нея. Публичният му имидж се подобри значително сега, когато изглежда, че не го е грижа за това и е удвоил хобитата си, като боевете в клетка например. Въпреки че заплахите за битка с Мъск не се отразиха особено и на двамата, Зукърбърг успя да запази по-голямо достойноство от двамата.

Промяната в Зукърбърг личеше пределно ясно по време на основната му реч тази седмица на Meta Connect – годишната конференция за разработчици на компанията. Презентацията му беше сред най-спокойните, които сме виждали от изпълнителен директор на технологична компания в последните години. Той се шегуваше с публиката, излизаше от сценария и споменаваше децата си почти толкова, колкото и продуктите. Тези продукти изглеждат добри – очила със смесена реалност на цена доста под обещата от Apple, както и редица практични функции с изкуствен интелект, които могат да бъдат внедрени почти веднага. Въпреки че преди това инвеститорите се мръщеха на огромните разходи на Meta за развойна дейност, тези нови продукти промениха настроението. „Meta е в позиция да предложи инструменти с изкуствен интелект на милиарди“, пише анализатор в бележка.

Но Зукърбърг не може да лежи на лаврите си. Популярността на Instagram се задържа, но TikTok е внушителна заплаха, която, освен ако законодателите на САЩ не се намесят, е готова да завладее новото поколение потребители на социални мрежи. Threads имаше бурен старт, но страда от спад на ангажираността, отчасти поради прекалено предпазливия си подход. Зукърбърг обеща, че новите очила Quest 3 ще променят играта. Ако това не се случи, инвеститорите може да искат годината на ефективност да стане още малко по-ефективна. И макар ранните страхове за въздействието на промените в поверителността на Apple да изглеждат отшумели, остава въпросът за дългосрочната жизнеспособност на водения от реклами модел. На фона на всичко това, изглежда малко вероятно Meta да може да таксува за своите основни приложения и функции.

Въпреки драстичното подобрение, Зукърбърг все още не е извън проблемите с политиката. Твърденията за цензура без съмнение ще се появят отново заради предстоящите президентски избори в САЩ. В Канада компанията води некрасива война за линкове с новинарско отразяване. А след като Зукърбърг обяви чатботовете с изкуствен интелект, компанията получи писмо от от сенатора от Демократическата партия Едуард Марки от Масачузетс, в което той настойчиво призовава внедряването да бъде спряно поради опасения за поверителността.

Все пак Зукърбърг изглежда готов за тази игра. Възродената му публична персона, в която той изглежда като стабилен човек, на фона на безразсъдния Мъск, а компанията му е по-сигурен залог, предвид подозрителния TikTok, което пък проправя пътя към пускането на нови продукти.

До него ръководителят на глобалните въпроси на Meta Ник Клег показа, че може да ухажва регулаторите толкова умело, както някога ухажва поколение британски избиратели. Когато вниманието е насочено директно към опасностите от изкуствения интелект, малко по-отвореният подход на Meta към развитието на технологията, в сравнение с други като OpenAI, може да ѝ помогне да намери поне някаква степен на политическо благоволение.

Малцина предлагат Зукърбърг да се оттегли сега. В една година, която беше силно трансформираща за социалните мрежи, Зукърбърг изглежда излиза на върха... и се наслаждава на това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 30.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още