fallback

AMD се опитва да догони Nvidia с ново придобиване

Компанията купува стартъпа за изкуствен интелект Nod.ai

20:38 | 10.10.23 г.

Производителят на чипове AMD заяви във вторник, че планира да купи стартъпа за изкуствен интелект Nod.ai като част от усилията си да засили софтуерните си способности, съобщава Ройтерс.

В опита си да настигне конкурента си Nvidia Advanced Micro Devices (AMD) планира да инвестира сериозно в критичен софтуер, необходим за усъвършенстваните чипове с изкуствен интелект (AI) на компанията. Чрез повече от десетилетие работа Nvidia си изгради мощно предимство на пазара на чипове с AI чрез софтуера, който произвежда, и в екосистемата на разработчиците на софтуер.

AMD се ангажира да инвестира в и да изгради унифицирана колекция от софтуер, който да захранва различните чипове, произвеждани от компанията.

“Изпълняваме тази стратегия“, каза президентът на AMD Виктор Пенг в интервю за Ройтерс. „И го правим чрез вътрешни инвестиции, както и външни придобивания“, допълва той.

Придобиването на Nod.ai пасва на стратегията, тъй като технологията му позволява на компаниите да внедряват по-лесно AI модели, настроени за чиповете на AMD, по-лесно. Nod.ao продава технологията си на големи оператори на центрове за данни, както и други клиенти.

AMD не разкрива условията на сделката. Базираният в Санта Клара, щата Калифорния, стартъп Nod.ai е привлякъл 36,5 млн. долара, показват данни на PitchBook.

По-рано тази година AMD създаде AI група, която ще приюти придобитата Nod.ai, каза Пенг. В групата работят около 1500 инженери – по-голямата част от които по софтуер – а AMD планира да продължи с разширяването на екипа с още 300 позиции.

„Разрастваме се бързо, с планове и за следващата година“, казва Вамси Бопана, старши вицепрезидент на Artificial Intelligence Group към AMD.

Придобиването на Nod.ai е второто за компанията през последните няколко месеца, каза Пенг. На въпроси дали компанията планира да засили портфолиото си с още придобивания Пенг отговаря: „Винаги се оглеждаме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 10.10.23 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още