IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин: Apple е добре дошла да помага за цифровата икономика на Китай

В момента американският гигант е в особено предизвикателна позиция в азиатската страна

10:10 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският вицепремиер Дин Дуесян е казал на главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, че компанията е добре дошла да участва в развитието на цифровата икономика на Китай. Това се е случило, когато Кук направи изненадващо посещение в Пекин преди по-малко от месец, след пускането на iPhone 15 на пазара, предава Ройтерс.

Визитата на Кук се случи в момент, в който конкуренцията между американския технологичен гигант и китайската Huawei се засилва на третия по големина пазар на Apple и докато Пекин затяга надзора си върху сигурността.

Продажбите на моделите от серията iPhone 15 бяха с 4,5% по-малко в Китай отколкото тези на iPhone 14 година по-рано, обяви Counterpoint Research без да разкрива подробности.

През септември Китай разшири ограниченията върху използването на iPhone от държавни служители, като каза на работещите в някои правителствени агенции да спрат да ползват телефони на Apple на работа.

„Китай е готов да предостави повече възможности за финансирани от чужбина предприятия, включително Apple, да се развиват в страната“, е казал Дин на Кук по време на срещата им в четвъртък, посочва китайското държавно радио.

Кук твърди, че Apple е уверена в перспективите на китайския пазар и е готова да засили сътрудничеството със страната в  различни области, включително производство от висок клас устройства и в дигиталната икономика, съобщи държавното радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още