IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай носи нови главоболия на Apple

Властите в Пекин искат да ограничат предлагането на много чуждестранни приложения в App Store

07:45 | 02.10.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Служители на Apple са се срещнали с представители на китайските власти в последните месеци, за да обсъдят опасенията относно новите правила, които ще ограничат технологичния гигант да предлага много чуждестранни приложения, които в момента са налични в неговия App Store в страната, пише Wall Street Journal.

Властите са казали на Apple, че трябва стриктно да спазва правилата, забраняващи нерегистрирани чужди приложения, посочват източници на медията, запознати с дискусиите. Служители на Apple са изразили загриженост за това как правилата ще бъдат приложени и как ще засегнат потребителите.

Ходът на Китай да ограничи приложенията ще затвори вратичка във Великата защитна стена (Great Firewall), която позволява на китайските потребители на iPhone да изтеглят популярни западни приложения на социални мрежи като Instagram, X (по-рано Twitter), Facebook, YouTube и WhatsApp.

Въпреки че от години Китай блокира уеб достъпа до тези сайтове, потребителите на iPhone можеха да ползват платформите, като изтеглят приложенията на въпросните услуги, ползвайки виртуална частна мрежа (VPN), която ги свързва с интернет сървър извън страната. Много потребители, особено по-млади хора, правят това, въпреки че Китай забранява използването на неоторизирани VPN.

Взети заедно, тези пет приложения на социални мрежи са били изтеглени от магазина на Apple в Китай повече от 170 млн. пъти за последното десетилетие, сочи оценка на компанията за пазарни анализи Sensor Tower. Някои приложения като X бяха използвани за разпространение на информация и видеоклипове от протестите в края на миналата година в Китай срещу ограниченията, свързани с Covid-19.

До следващия юли Apple вече няма да може да предлага такива приложения в App Store в Китай, освен ако операторите на приложения не са получили регистрация от властите, сочат нови правила на  Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай от юли тази година.

Анализаторите споделят, че е малко вероятно тези оператори да се регистрират, тъй като тогава може да се наложи да спазват изискванията за трансфер на данни и цензура, което не оставя на Apple друг избор освен да ги премахне или да се изправи пред наказание.

Apple отказва да коментира въпроса. Нито Министерството на промишлеността и информационните технологии, нито интернет регулаторът на страната - Администрацията за киберпространство на Китай, са отговорили на изпратените им искания за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още