IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчици съдят Apple заради таксите в App Store

Магазинът за приложения продължава да носи главоболия на технологичния гигант

10:13 | 25.07.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Apple се оказа обект на колективен иск за 785 млн. паунда (1 млрд. долара), заведен от над 1500 разработчици на приложения в Обединеното кралство заради таксите в App Store, предава Ройтерс.

Бизнесът с услуги на Apple, който включва магазина за приложения, записа бърз ръст на приходите през последните няколко години и сега генерира по около 20 млрд. долара на тримесечие.

Въпреки това комисионите от 15-30%, които компанията начислява на някои разработчици за използване на разплащателната система в приложението, бяха критикувани от мнозина и накараха част от антимонополните регулатори в няколко страни да им обърнат внимание.

По-рано Apple каза, че 85% от разработчиците в App Store не плащат комисиона и че платформата помага на европейските разработчици да получат достъп до пазари и клиенти в 175 страни по света.

Британското дело в Апелативния трибунал за конкуренцията е заведено от Шон Енис, професор в Центъра за политики за конкуренцията в Университета на Източна Англия и бивш икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, от името на общо 1566 разработчици на приложения.

Той е консултиран от адвокатска кантора Geradin Partners.

„Таксите на Apple за разработчиците на приложения са прекалени и са възможни само заради монопола ѝ върху разпространението на приложения на iPhone и iPad“, посочва Енис. „Таксите са несправедливи сами по себе си и представляват проблемно ценообразуване. Те вредят на разработчиците на приложения, а също и на купувачите на приложения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още