IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва моментът на истината за Великолепната седморка на Wall Street

Технологичните гиганти ще отчетат финансовите си резултати в следващите седмици

13:27 | 20.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Задава се важен момент за най-големите акции на пазара, тъй като нараства натискът върху високооценените технологични и развиващи се компании да осигурят стабилна печалба във време, в което прекалено високата доходност на облигациите заплашва да намали привлекателността на акциите, пише в анализ на Ройтерс.

Големите борсови ралита на т.нар. „Великолепна седморка“ – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla и Meta Platforms – доведоха до почти целия 12-процентен ръст на американския широк индекс S&P 500 тази година заради прекомерната им тежест в него.

Това звездно представяне също така повиши залозите за сезона на отчетите. Пазарните капитализации набъбнаха, а Великолепната седморка се търгува при средно форуърдно съотношение цена/печалба от 33,5 спрямо 18,3 средно за S&P 500.

Същевременно доходността по държавните облигации е на 16-годишни върхове и осигурява инвестиционна конкуренция на акциите. Тъй като американските държавни облигации сега предлагат безрискова доходност от около 5% или повече, инвеститорите може да не са толкова благосклонни към компании, които не са в състояние да осигурят силни резултати.

Изглежда такъв е случаят с Tesla – първата от компаниите с мегакапитализация, която отчете резултатите си за последното тримесечие. Цената на акциите на Tesla се понижи със 7 на сто в четвъртък, след като производителят на електромобили не успя да изпълни прогнозата на Wall Street за брутния марж, печалбата и приходите за третото тримесечие.

„Всеки знае, че ще направят пари“, коментира Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute (WFII), имайки предвид Велколепната седморка. „Единственият въпрос е колко бърз е този ръст на печалбата, а инвеститорите платиха повече за това“.

През юни Wells Fargo Investment Institute понижи рейтинга си за сектора на информационните технологии, който включва Apple, Microsoft и Nvidia, от „благоприятен“ към „неутрален“.

Резултатите на Microsoft, Alphabet, Amazon и Meta се очакват следващата седмица, а Apple и Nvidia ще се отчетат следващия месец.

Като цяло компаниите с мегакапитализация се очаква да отбележат 32,8% увеличение на печалбите през 2023 г., докато останалата част от S&P 500 се очаква да запише 2,3% спад, твърди Таджиндер Дилън, старши анализатор изследвания в LSEG.

Прогнозирането се усложнява от безмилостното покачване на лихвените проценти и доходността по държавните облигации, която се движи от смесица от ястреби от Федералния резерв в лицето на силната икономика и притесненията относно фискалната картина в САЩ.

Технологичните компании и тези на растежа се считат за по-уязвими от по-високата доходност по облигациите, тъй като техните обичайно стабилни и лесни за прогнозиране бъдещи парични потоци се оценяват по-малко, когато инвеститорите могат да спечелят повече от безрискови държавни облигации.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации наскоро достигна 4,94% - най-високото ниво от юли 2007 г.

„Хората имат избор, какъвто не са имали, и ще разпределят средствата си по различен начин“, коментира Тим Паляра, председател и главен инвестиционен директор в CapWealth. „Преразпределянето на средства в бъдеще ще предполага по-ниска възвръщаемост и повече трудности за Великолепната седморка в запазването на лидерството."

Превъзходството на компаниите с мегакапитализация тази година означава, че пазарната им тежест също е нараснала. Общата пазарна капитализация на седемте гиганта надхвърли 30% от общата пазарна стойност на S&P 500 по-рано този месец, според LSEG Datastream.

„Тази година възвръщаемостта в S&P 500 се движи изцяло от възвръщаемостта на седемте най-големи акции и тези седем акции стават все по-надценени“, коментира Торстен Слок, главен икономист в Apollo Global Management.

Разбира се, залагането срещу пазарните шампиони се е доказало като нерентабилно начинание. Индексът NYSE FANG+, който включва Великолепната седморка, е нараснал със 149% от края на 2019 г. преди пандемията, спрямо ръст от 33% за S&P 500 за същия период.

Някои инвеститори също така правят разграничение между седемте акции. Brandywine Global държи акции на Alphabet и Meta, които генерират значителни средства и са по-евтини от тези на конкурентите с мегакапитализация, посочва Патрик Касър, портфолио мениджър в инвестиционната фирма.

„Всички те са истории за растежа“, казва Касър. „Но наистина има голяма разлика между седемте, що се касае до това откъде идва този растеж, колко стабилен трябва да е и доколко е под техен контрол.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 20.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Тесла вчера поевтиня с 9.5%, а не със 7, както е посочено в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още