IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европейското първенство по киберсигурност за пръв път участва български отбор

Защо Chat GPT може да помага, но не заменя хората, коментират Петър Анастасов и Александър Николов

10:44 | 16.11.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Киберсигурността като специалност трябва да навлезе и в средното образование, като се вижда, че тя вече е факт по университетите. Тази препоръка в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria даде Петър Анастасов, треньор на националния отбор по киберсигурност.

Той съобщи, че на Европейското първенство по киберсигурност за първи път участва Българският национален отбор по киберсигурност с десетима участници на възраст между 14 и 25 години. По думите му националният отбор има мащабна стратегия за догодина.

„Националният отбор по киберсигурност цели да събере десетимата най-добри хакери у нас, като те да се занимават с киберсигурност, посочи Николов, ученик в 12 клас, който вече работи в сектора за киберсигурност. – Подборът на тези участници става чрез два квалификационни кръга между кандидатите и изискването всеки от тях да е на възраст между 14 и 25 години“. И обясни, че европейското предизвикателство по киберсигурност тази година се проведе в Норвегия за осма година.

„Състезанието е създадено от Европейската агенция по киберсигурност. Хакерите участват на доброволен принцип, а финансирането на отбора е изцяло от спонсори от частния сектор, като целта е оформяне на стратегия във всяка държава членка на ЕС за етични хакери", поясни Анастасов.

Александър Николов конкретизира как се провежда състезанието. „На европейското първенство се дава задача от различен тип, на всички участници, като:юю мрежова сигурност, цифрова криминалистика или приложна криптография. Решението на задачата се изразява в така наречения „flag”, ако успееш да хакнеш задачата. Най-простият пример е намирането на пробойни и слаби места в защитата на уебсайт“, разкри той.

Според Анастасов тази дисциплина е много специфична, говорим за специалисти, които откриват уязвимости и успяват да се възползват от тях. "Говорим за проблеми, които са нерешими от инструменти (за търсене на уязвимости), както са нерешими и от Chat GPT", отбеляза IT експертът. 

Анастасов съобщи, че плановете на националния отбор се изразяват в доста мащабна стратегия, която включва квалификационни кръгове още от началото на годината и подбирането на по-голям брой кандидати, които да се готвят цяла година за състезанието. Той се надява да се търсят проактивни решения и да се подобри комуникацията с държавата, като продължи вече започнатото от обществото, което включва бивши и настоящи участници в отбора, които да се готвят целогодишно.

Николов също изрази съгласие, че киберсигурността, като специалност, трябва да навлезе и в средното образоване, тъй като в момента се набляга само на това как да защитим себе си в интернет пространството, но не и това как да предпазим мрежа или уебсайт.

IT експертите са категорични, че Chat GPT може да помага в част от дейността им, но не може да ги замени и допуска критични грешки.

Къде са предизвикателствата за киберсигурността? Има ли преподаватели за киберсигурност? Как се вписва информационната сигурност в съвременния свят? 

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още